Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Piškotová vejce

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Piškotová vejce - postup přípravy

Vejce ve své lednici mívá každá praktická hospodyňka. Užít se dají jak při vaření polévek, omáček, tak třeba k pečení nadýchaných piškotů a koláčů. Skvělá jsou vajíčka i míchaná, sázená či zakomponovaná v omeletě. My jsme si však pro vás připravili velice netradiční tip, jak použít zbylé skořápky od vajec. Upečte si piškotová vajíčka. Zkuste být trochu kreativní a pusťte se do tvoření.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

V první fázi je potřeba „vyfouknout“ vejce (cca 6 až 8 ks). Jejich množství však zvolte podle objemu těsta. Na povrchu každého vajíčka si udělejte menší otvor a žloutek s bílkem vylijte do mísy. Každou vyfouklou skořápku následně vymažte trochou slunečnicového oleje. To učiníte tak, že trochu dovnitř kápnete a krouživými pohyby rozlijete po celé vnitřní ploše.




Nyní si připravené těsto navrstvěte do cukrářského sáčku a pomocí něj plňte jednotlivé vaječné skořápky. Ty pak vykládejte do plechu na muffiny, vystlaného alobalem, aby vejce držela a dejte péct do trouby při cca 180 °C na 15 až 18 minut.

Upečená piškotová vajíčka nechte vychladnout a posléze oloupejte opatrně skořápku.

Piškot lze dozdobit například čokoládovou polevou a mletými oříšky. Vajíčka lze i plnit dle libosti čokoládovým krémem, sladkým tvarohem, či domácí ovocnou marmeládou. Tento jednoduchý a krásný dezert je vhodný především na dětské oslavy či sváteční dny. Na prostřeném stole bude vypadat dokonale. Přejeme dobrou chuť a příjemné tvoření, do kterého ostatně můžete zapojit i své ratolesti.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů