Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pomazánka ze smetanového sýra a čerstvých bylinek

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Pomazánka ze smetanového sýra a čerstvých bylinek - postup přípravy

Už nikdy nebudete kupovat pomazánkové máslo. Prozradíme vám tajný recept na pomazánku ze smetanového sýra, který ale nemusíte kupovat, ale naučíme vás ho vyrábět ze základních surovin. Těmi jsou smetana a kefír. Budou vám stačit dva dny na to, abyste vyrobili tuto smetanovou dobrotu, kterou pak s pomocí pár dalších přísad rázem proměníte na neuvěřitelně lahodnou pomazánku vhodnou na svačinové pečivo i jako předkrm.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky nalijte smetanu a kefír, přidejte sůl a dobře promíchejte. Do cedníku vložte gázu navrstvenou do pěti vrstev tak, aby pohodlně cedník zakrývala a dala se následně uvázat na uzel.




Do gázy nalijte smetanovou směs a zavažte ji do gázového uzlíku. Vložte cedník do velké mísy a gázový uzlík svrchu zatižte vhodným závažím, které ze smetanové směsi vytlačí nadbytečnou syrovátku. Takto nechte stát v chladu asi 1 až 2 hodiny.

Poté slijte syrovátku (nevyhazujte ji, můžete ji dále použít na další výrobu), vraťte nádobu pod cedník, znovu zatižte a takto nechte stát 1 až 2 dny. Po uplynutí této doby rozbalte uzlíček a objevte úžasně jemný smetanový sýr.

Smetanový sýr vyklopte do misky, ve které budete připravovat pomazánku. Umyjte a osušte okurky, pokud chcete, můžete je i oloupat, ale není to nutné. Nastrouhejte okurky na hrubém struhadle a vymačkejte z nich šťávu (tu také můžete ještě dále použít buď na pití či na očistu pleti). Přidejte vymačkané okurky ke smetanovému sýru. Přidejte umytý, osušený a jemně nasekaný kopr a oloupané a rozdrcené stroužky česneku.

Všechny ingredience v mise důkladně promíchejte a dochuťte mletým černým pepřem a olivovým olejem.

Hotovou pomazánku uložte do uzavíratelné nádoby, kterou předem důkladně umyjte a osušte. Skladujte v chladu a s chutí podávejte s čerstvým pečivem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů