Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Poradíme, jak za 12 hodin odstranit usazené nečistoty z pánví

Poradíme, jak za 12 hodin odstranit usazené nečistoty z pánví - postup přípravy

V každé domácnosti se najde minimálně jedna pánev, bez ní totiž není život ani snídaně. Pokud často a rádi pánev používáte, určitě se vám také na její vnější straně usazují nečistoty, jako jsou saze a mastnota, které při běžném mytí dolů zkrátka nedostanete. Když pak míra usazených nečistot překročí určitou mez, mnoho kuchařů přemýšlí o nákupu pánve nové, protože tyto usazeniny znečišťují také sporák a vůbec vypadají nehygienicky.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Dobrá nová pánev ale stojí spoustu peněz, nehledě na to, že kvůli této nečistotě nákup nové vůbec není nutný. Poradíme vám způsob, jak poměrně snadno dostat veškeré usazeniny ze dna pánve pryč a vrátit jí původní vzhled, jako když jste si ji přinesli poprvé domů z obchodu.




Nejedná se přitom o žádný kouzelnický trik ani smlouvu s ďáblem. Odpovědí na otázku čištění pánví od odolných usazenin zní: amoniak. Tato těkavá nelibě páchnoucí látka je účinné rozpouštědlo, které si poradí i s těmi nejodolnějšími nečistotami.

Tento nápad přitom není ničím novým. Amoniak se k čištění pánví používá pěknou řádku let. Jen ne všichni o tomto způsobu už něco slyšeli. A proto vám přinášíme podrobný návod krok za krokem, jak si vyčistit staré pánve a nepřijít při tom k úhoně.

Čpavková voda je k dostání v každé drogerii v koncentraci kolem 25 procent. Používá se k mnoha technickým účelům, jako je čištění či leptání.

Půllitrové balení přitom vyjde kolem čtyřiceti korun, takže tento způsob vám doopravdy dokáže ušetřit velkou spoustu peněz.

Podle míry znečištění pánve vám stačí množství kolem sta mililitrů na vyčištění jedné pánve.

Aby mohl čpavek správně působit a navíc vám příliš neotravoval život, je dobré použít silný pytel na odpadky, do kterého amoniak nalijete a pánev do něj pevně zavážete.

My jsme k tomu použili takzvanou fofr pásku. Pokud ale umíte pevné uzle, můžete si poradit i provázkem, případně samozřejmě také lepicí páskou.

Když je pánev v pytli s amoniakem dobře uchycená a zabalená, pořádně s ní zatřeste, aby se kapalina dostala na celou znečištěnou plochu. Pak takto připravenou pánev položte na balkón nebo na jiné otevřené a vzdušné prostranství.

Čpavek totiž páchne i skrz pytel a to není ani příjemné, ani zdravé. Na balkóně nechte pánev stát v pytli s amoniakem zhruba 12 hodin.

Po uplynutí doby opatrně sáček otevřete a buďte připraveni na ostrý čpavkový zápach.

Uvidíte, že nečistoty zůstaly tam, kde byly předtím. Ale když pak zkusíte použít navlhčenou houbičku, zjistíte, že připálené nánosy snadno pouští dolů.

Rychlejší než houbička je také drátěnka. Ta si s odstraňováním nečistot poradí úplně nejsnáz. Věnujte čištění pár minut a vaše pánev bude jako nová.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů