Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pracny a jak na ně

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Pracny a jak na ně - postup přípravy

Cítíte tu omamnou kořeněnou vůni, která se prolíná se sladkostí cukru? Kdo by nemiloval křehoučké pracny. Ty neodmyslitelně na sváteční stůl patří. Každý je však připravuje trochu odlišným způsobem. Nyní vám přinášíme tip na cukroví, které nemá konkurenci. Zavzpomínejte na své dětství a upečte si ty nejdokonalejší pracny, které jste kdy ochutnali.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

K ruce si vezměte velkou mísu a prosejte do ní přes jemné sítko hladkou mouku a moučkový cukr. Poté vsypte i mleté vlašské či lískové oříšky, kakaový prášek, mletou skořici, mletý hřebíček, změklé máslo, vajíčko a vypracujte ideálně rukama hladké nelepivé těsto. Poté z něj vytvarujte bochníček, zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v lednici po dobu alespoň šedesáti minut.




V tento moment je vhodné předehřát si troubu na 170 až 180 °C. Dále vychlazené těsto vyjměte z lednice a plňte jím připravené formičky na pracny. Uprostřed každého kousku udělejte prstem menší prohlubeň, tak se cukroví lépe vyklopí po upečení.

Naplněné formičky položte na plech a dejte péct na zhruba 7 až 10 minut. Vždy záleží na velikosti dané pracny. Těm malým postačí i 5 až 6 minut. Upečené pracny vyklopte opatrně z formiček, obalte v moučkovém cukru a uskladněte v krabici na suchém a chladnějším místě.

A nezapomeňte svůj výtvor ochutnat, je totiž báječný.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů