Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Připravte si nezapomenutelný dort Benátská noc

Připravte si nezapomenutelný dort Benátská noc - postup přípravy

Dort „Benátská noc“ bezpochyby patří k jedním z nejluxusnějších dortů, které si doma můžeme připravit. Tři lahodné vrstvy pokryté čokoládovou polevou totiž vytvářejí přímo harmonickou chuť, které je velmi těžké nepodlehnout. Pokud tedy máte chuť na něco přímo dechberoucího, vyzkoušejte tento recept. Dort se vám bude rozplývat v puse a vy si jej zaručeně zamilujete.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho si připravíme kokosový korpus. Začneme tím, že si ve větší misce rozšleháme vaječné bílky spolu se špetkou solí, dokud nezískáme tuhou bílkovou pěnu. Poté postupně přidáme cukr a kokos a pořádně promícháme. Nakonec pomalu vmícháme prosetou mouku a veškeré ingredience pořádně zamícháme, aby se nám hezky spojily. Poté celý obsah vylijeme do vymazané formy a dáme péct přibližně na 20 minut při teplotě 170 stupňů.




Dalším krokem bude příprava kakaového korpusu. Nejdříve si oddělíme bílky od žloutků do dvou různých misek. Bílky si vyšleháme se špetkou soli v tuhou pěnu. Žloutky naopak rozmixujeme s cukrem, doku se nevytvoří vláčná hmota. Do žloutkové směsi pak přidáme kakao a prášek do pečiva, pořádně zamícháme a postupně můžeme začít vmíchávat bílkovou pěnu. Nakonec přidáme prosetou mouku a vše opět pořádně promícháme. Těsto opět vylijeme do vymazané formy jako u kokosové verze a dáme péct na 170 stupňů na 20 minut.

Pokud máte větší formu, můžete si celý proces zjednodušit tím, že na spodní část dáte kokosové těsto, které přikryjete pečícím papírem a na to dáte těsto kakaové.

Když máme hotová těsta můžeme se pustit do přípravy lahodného krému. Vaječné žloutky si v misce smícháme s cukrem a přibližně 3 polévkovými lžícemi mléka. Přidáme mouku a pořádně zamícháme. Zbylé mléko necháme na sporáku povařit, dokud nedosáhne bodu varu. Pak do vroucího mléka přidáme vajíčkovou směs a vanilkovou esenci a za stálého míchání necháme zhoustnout. Krém necháme poté úplně vychladnout a pak přidáme máslo. Pořádně promícháme a máme hotovo.

Když máme hotový krém a upečené korpusy, můžeme začít skládat dort. Nejdříve by měl jít kokosový korpus, poté kakaový a pak vanilkový krém. Pokud vám jednotlivé korpusy nebudou na sobě držet, můžete je potřít tenkou vrstvou krému a „přilepit“ k sobě. Celý dort polejeme čokoládou, kterou si připravíme následovně:

Na sporák si dáme hrnec s čistou vodou, kterou necháme povařit. Na tento hrnec so položíme talíř s čokoládou a máslem. Nad vodní lázní necháme rozpustit a poté přidáme máslo. Zamícháme a můžeme polít dort.

Výsledný dort necháme v lednici ztuhnout a poté rozkrájíme a můžeme podávat. Dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů