Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pyré ze svařených jablek s čerstvou mátou

Pyré ze svařených jablek s čerstvou mátou - postup přípravy

Pokud máte na zahrádce velké množství jabloní a očekáváte objemnou úrodu jablíček, není nic jednoduššího, než si je zavařit. Získáte tak skvělé zásoby na jakékoliv roční období. Z domácího jablečného pyré můžete vyrábět nejrůznější dezerty.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si očistíte a omyjete jablka. Pak je nakrájíte na menší kostičky a umístíte do velké mísy. Také přidáte jemně nasekanou čerstvou mátu a vše přelijete vroucí vodou. V této podobě necháte suroviny louhovat 24 hodin při pokojové teplotě.




Další den přeneste hydratovaná jablíčka do hrnce, přidejte dle potřeby pár jemně nasekaných snítek máty, přisypte krupicový cukr, kyselinu citronovou a vařte, dokud se ovoce nerozvaří na větším plamenu. Pyré následně přeneste ještě horké do sterilizovaných sklenic a pevně zavíčkujte. Nádoby obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Již zchladlé jablečné pyré s mátou můžete skladovat ve spíži, ve sklepě nebo třeba v lednici. Hodit se bude na palačinky, lívance, nebo do koláčů. Pokud budete chtít intenzivnější chuť směsi, lze do ní přidat i mletou skořici. Takto připravená jablíčka budou například dokonalou náplní do kynutých koláčů. Dle preferencí lze samozřejmě jablka zkombinovat i s jiným druhem ovoce nebo s dalšími oblíbenými ingrediencemi. Skvělé bude pyré i s hruškami či kouskem strouhaného zázvoru. Je jen na vás, jak si jej připravíte. Jedním si můžete být jistí, takové chutné sladké zásoby vás nikdy neomrzí a potěší kdykoliv v roce.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů