Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Recept na tuňákovou pomazánku s vejci

Recept na tuňákovou pomazánku s vejci - postup přípravy

Čas svátků se nezadržitelně blíží, a tak se naskýtá otázka, jaké pomazánky pro hosty připravit na chlebíčky a jednohubky. Letos můžete přípravy pohoštění pojmout poněkud zdravěji. Dejte vale těžkým hermelínovým směsím a vsaďte třeba na tuňáka, který je zdravý. Přinášíme vám několik tipů na lahodné pomazánky, které si zamilujete.

Ingredience pro:
1 porce

Sametově jemná tuňáková s lučinou

Smetanová s hořčicí a vejcem

Italská tuňáková s olivami a sušenými rajčaty

Jogurtová pro věčné „dietáře“

Sýrová s kari kořením

Exotická s cizrnou a sezamovou pastou

Avokádová s vejci

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Sametově jemná tuňáková s lučinou



Nejprve si otevřete konzervu s tuňákem a šťávu slijte. Pak maso vsypte do misky a rozmačkejte spolu s tvarohem lučina. Také přisypte jemně nasekanou petrželku, zakápněte olivovým olejem, limetkovou šťávou a dobře promíchejte. Podávejte například s bagetkou.




Smetanová s hořčicí a vejcem



Nejprve si slijte tuňáka v konzervě, aby maso neobsahovalo přebytečný tuk. Pak rybí maso smíchejte v míse spolu s nadrobno nakájenými vařenými vejci, jemně nasekanou šalotkou, pažitkou a zakápněte plnotučnou hořčicí, zakysanou smetanou, přidejte tvaroh, opepřete, osolte a dobře všechny suroviny promíchejte. Hotovou pomazánku nanášejte na čerstvý chléb, bagetu, nebo housku.

Italská tuňáková s olivami a sušenými rajčaty



Tuňákové maso slijte a přendejte z konzervy do mísy. Zde ho rozmačkejte a následně k němu přidejte na malé kusy pokrájená sušená a od oleje okapaná rajčátka, na drobné kostky nasekané olivy, cibuli a zakápněte hořčicí, majonézou, kečupem. Na závěr nezapomeňte osolit a opepřit. Tato skvostná směs se bude hodit například na čerstvý bílý chléb nebo veku.

Jogurtová pro věčné „dietáře“



Tuňáka sceďte, abyste se zbavili přebytečné tekutiny. Pak ho umístěte do misky a smíchejte spolu s řeckým jogurtem a hořčicí. V další fázi přisypte jemně nasekanou pažitku, červenou cibuli, nakládanou okurku, řapíkatý celer, a nakonec ještě dosolte a opepřete. Podávejte s celozrnnou bagetkou či chlebem.

Sýrová s kari kořením



Tuňáka opět slijte a rozmačkejte v misce najemno. Pak ho smíchejte spolu s žervé, majonézou, kari kořením a přisypte i jemně nasekanou cibulku, nahrubo nastrouhaný sýr, zakápněte citronovou šťávou, osolte, opepřete a máte hotovo. Skvostná bude pomazánka třeba s celozrnnou bagetou, houskou, nebo rohlíkem.

Exotická s cizrnou a sezamovou pastou



Konzervu s tuňákem otevřete a šťávu slijte. Maso pak rozmačkejte vidličkou a v misce smíchejte se sezamovou pastou, olivovým olejem, lisovaným česnekem, dochuťte citronovou šťávou, pepřem, solí, kmínem, jemně nasekaným koriandrem a na závěr ještě vsypte rozmixovanou a slitou cizrnu. Po důkladném promíchání podávejte s čerstvým pečivem.

Avokádová s vejci



V misce si rozmačkejte scezeného tuňáka spolu s dužinou z avokáda. Pak přisypte jemně nasekaná vařená vejce, cibulku, čerstvou pažitku, zakápněte hořčicí, citronovou šťávou, a nakonec ochuťte solí a pepřem. Podávejte třeba s celozrnným chlebíkem. Přejeme dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů