Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Recept na úžasný a netradiční Bounty dort

Recept na úžasný a netradiční Bounty dort - postup přípravy

Tento netradiční Bounty dort rozhodně stojí za zkoušku. Tenké korpusy překládané lahodným kokosovým krémem si totiž získají náklonnost nejednoho mlsného jazýčku. Bounty dort se perfektně hodí téměř na jakoukoliv příležitost od oslav a svátečních událostí, až po mlsání jen tak v týdnu. Příprava se skládá z několika kroků a zabere nějaký ten čas, ale výsledek bude rozhodně stát za to.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Prvním krokem bude příprava těsta na korpus. Do hluboké mísy dejte změklé máslo, vaječný žloutek, moučkový i vanilkový cukr a špetku soli. Všechny suroviny do hladka promíchejte. Poté prosejte kakaový prášek a znovu řádně zamíchejte.




Přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Všechno dohromady pořádně míchejte, až dostanete měkké a lepkavé těsto.

Vzniklé těsto rozdělte na dvě nerovné části. Nejlépe 1/3 a 2/3. Větší kus těsta rovnoměrně rozložte na dortovou formu nebo plech vyložený papírem na pečení. Takto připravené těsto vložte do lednice.

Menší kousek těsta vložte do plastového pytlíku a uložte na 15-20 minut do mrazničky.

Poté si připravte kokosový krém. Za pomoci mixéru vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli do husté bílé pěny. Do té pak postupně přidávejte cukr a míchejte. Výsledkem je sněhová pusinka, která nesmí spadnout, ani když misku otočíte dnem vzhůru.

Do sněhové pěny přidejte kokosové vločky a pořádně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily.

Z lednice si vytáhněte připravené těsto. Na to pak rovnoměrně naneste kokosovou směs.

Na tu pak nastrouhejte menší kousek těsta vytažený z mrazáku.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a poté do ní vložte plech s těstem a kokosovým krémem. Koláč pečte po dobu 30 minut. Poté jej vytáhněte a nechte vychladnout.

Mezitím co vám koláč chladne si připravte krém. Mléko nalijte do hrnce a přiveďte k varu.

Vaječné žloutky si zatím rozmixujte s moučkovým i vanilkovým cukrem, dokud se nezmění ve vláčnou a nadýchanou směs. Za stálého míchání pak přidejte horké mléko.

Do krému můžete pro větší hustotu přimíchat lžíci mouky nebo kukuřičného škrobu. Poté nechte krém vychladnout na pokojovou teplotu.

Změklé máslo mixujte po dobu 5 minut, dokud nevznikne načechraná pěna. Poté do ní pomalu vmíchejte krém, který mezitím vychladnul.

Tento krém rovnoměrně naneste na povrch dortu. Ten pak zabalte potravinářskou fólií a nechte přes noc, nebo alespoň na několik hodin v lednici.

Po ztuhnutí dortu si můžete připravit polevu. Čokoládu dle vlastní volby za stálého míchání rozpusťte nad vodní lázní, poté přidejte slunečnicový olej a pořádně rozmíchejte. Nechte mírně vychladnout a pak ji rovnoměrně nalijte na dort.

Dort s polevou nechte zchladnout a poté můžete podávat! Pro ještě lepší vzhled můžete dort ozdobit nastrouhanými kousky čokolády nebo strouhaným kokosem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů