Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Řízky z trouby

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Řízky z trouby - postup přípravy

Řízky z trouby jsou skvělou alternativou těch klasických. A mají i mnoho výhod. Za prvé nejsou nasáklé olejem, a tak mohou mnohým lidem více chutnat. A za druhé jde o podstatně zdravější variantu, kterou si můžete dopřát klidně i při dietě.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

1. Řízky z trouby se nepřipravují v klasickém trojobalu, ale v těstíčku. Oddělte proto bílky od žloutků. Bílek vyšlehejte do tuhého sněhu, který nechte chladnout v lednici. Stejně tak lehce rozšlehejte i žloutky. Konzistence by měla být stále tekutá. I ty uložte do lednice. Jedině tak si udrží dlouhodobě svou potřebnou konzistenci a kvalitu.




2. Vezměte žloutky a přidejte k nim sůl, vodu a dále také postupně přisypávejte mouku. Neustále míchejte, aby vzniklo těsto požadované konzistence. To by mělo být hladké a vláčné. Když máte všechny ingredience rozmíchány, můžete přidat i vaječné bílky, které zajistí, že těsto na řízky z trouby bude krásně nadýchané. Bílky vmíchávejte opatrně. Jenom tak zachováte potřebnou nadýchanost vašeho těsta.

3. V těstíčku obalujte připravené kousky masa. Může jít o maso vepřové, nebo kuřecí. Záleží jenom na vaší chuti. Maso je třeba obalit důkladně, z obou stran i z boků. Větší vrstva těsta na mase rozhodně není na škodu. Každý obalený kousek masa vložte na plech vyložený pečicím papírem, který jste před tím potřeli poslední ingrediencí – trochou oleje. Řízky by se na plechu neměly dotýkat.

4. Když je maso obaleno a je na plechu, můžete ho vložit do trouby. Pečte při teplotě 180 stupňů Celsia po dobu, dokud nebude těstíčko dokonale zlaté a maso nebude udělané. Pozor na příliš dlouhou teplotu, která by vaše řízky mohla vysušovat. Pokud si nejste jisti, jeden řízek vyndejte a rozpulte ho. Podle toho poznáte, zda je již hotový.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů