Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Salát se zelím a klobásou

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut

Salát se zelím a klobásou - postup přípravy

Saláty jsou v moderní době oblíbené a přednost jim dávají obvykle ženy. Zejména v teplých měsících často volí salát jako náhradu oběda, a to zejména pro jeho lehkost a stravitelnost. Věděli jste ale, že některé zeleninové saláty mohou zaujmout i muže? Mezi ně patří také tento recept, který v sobě snoubí chuť zelí a vůni a chuť uzené klobásy. Zkuste ho doma připravit a uvidíte, že se po něm doslova zapráší a brzy ho bude dělat znovu. Výhodou tohoto salátu je také jeho jednoduchost, a tak se nedivte, že si ho časem mužská část vaší rodiny začne připravovat sama, a ve velkém.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Příprava tohoto salátu je velice jednoduchá. Zelí vyberte pečlivě, tak, aby nemělo zvadlé listy a bylo šťavnaté. Jen tak totiž dáte salátu ten správný základ. Zelí nakrájejte nebo nakrouhejte najemno, posolte ho a nechejte ho pustit šťávu. Přebytečnou šťávu navíc ze zelí ještě vymačkejte pomocí prstů, ať je co nejsušší.




Takto připravené proužky zelí dejte do hlubší mísy a přidejte k němu uzenou klobásu nakrájenou na tenká kolečka. Pokud je klobása větší, překrojte kolečka ještě napůl. Pokud máte rádi kopr, vezměte svazeček čerstvého, nasekejte jej nadrobno a přidejte k zelí. Ne každému však specifická vůně a chuť kopru vyhovuje. V takovém případě tam samozřejmě můžete místo něj přidat například pažitku. Přidejte podle chuti sůl a pepř a vše spojte majonézou, ideálně doma vyrobenou.

Salát můžete podávat ihned, nejlépe s pečivem, nebo ho můžete nechat odležet v ledničce. Pokud chcete salát ještě vylepšit, můžete do zelí přidat také na kousky nakrájenou jarní cibulku nebo klasickou cibuli, pro barevný kontrast například červenou. I nakládané okurky nebo vařená vejce nejsou v salátu špatná, ale je třeba dát pozor na to, aby tyto dodatečné ingredience nepřebily chuť klobásy a zelí.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů