Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slaný koláč se sýrem, paprikou a koprem

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Slaný koláč se sýrem, paprikou a koprem - postup přípravy

Potřebujete rychle a dobře zasytit svou hladovou rodinu? Potom vsaďte na křupavý a zároveň jemný koláč s paprikou, sýrem a čerstvým koprem. Potěší kromě jiného i vegetariány, protože neobsahuje žádné maso ani uzeniny.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si nachystejte těsto na koláč. V míse si tedy rozmíchejte v teplém mléce vejce, sušené droždí, krystalový cukr, slunečnicový olej, sůl a postupně přisypávejte i hladkou mouku. Ve výsledku by vám mělo vzniknout vláčné a homogenní těsto.




To v míse přikryjte víkem nebo utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 40 až 60 minut. Mezitím si připravte náplň do koláče.

Výroba sýrové náplně, kompletace slaného koláče a jeho zapékání

Nyní si očistěte obě papriky a nakrájejte je na menší kostičky. Poté je v míse smíchejte s kousky pokrájené fety a nahrubo strouhaným čedarem. Také přidejte sezamová semínka, jemně nasekaný čerstvý kopr, černuchu dle chuti a dobře promíchejte.

Část směsi (asi 100 až 150 g) dejte stranou a ze zbytku vytvořte kouli. V další fázi si vyjměte vykynuté těsto z mísy na pomoučený vál a vytvořte z něj silnější kulatý plát. Do něj následně zabalte kouli se sýrů a papriky a stlačte na placku.

Povrch koláče potřete rozšlehaným žloutkem, posypte odebraným množstvím náplně a dejte zapékat do trouby na 25 minut při teplotě cca 180 °C.

Servírování slaného koláče se sýrem, paprikou a koprem + tip na závěr

Upečený slaný koláč podávejte ještě teplý například se zeleninovým salátem, nebo nakládanou zeleninou. Vhodný bude i dip ze zakysané smetany. Pokud se přeci jen neobejdete bez masa, můžete do náplně zakomponovat klidně i jakoukoliv oblíbenou uzeninu. Přejeme dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů