Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené sýrové kuličky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Smažené sýrové kuličky - postup přípravy

Je vědecky prokázáno, že sýr je návykový! Na rozdíl od jiných látek se mu ale nemusíte vyhýbat, je totiž mimořádně lahodný a – ruku na srdce – stejně by se vám odvykání od něj nejspíš nepodařilo. Tak proč se o to marně pokoušet! Pokud jste sýromaniak, jako jsme my, pak nesmíte minout recept, který vám dnes přinášíme. Je to sýrové šílenství v podobě smažených kuliček plných sýra. Je to perfektní občerstvení pro každého sýrového maniaka. Tak honem, sýr už se v lednici třese!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Strouhanou mozzarellu nasypejte do misky spolu s parmazánem a oba druhy sýra promíchejte. Do vedlejší misky vyklepněte jedno vajíčko a vidličkou či metlou ho rozšlehejte dohladka. Pak vajíčko vylijte do sýrové misky.




Přisypejte půl čajové lžičky oregana (pokud ho máte rádi, můžete i víc, ale pozor, je hodně aromatické!), přidejte trochu hladké mouky a rukou hněťte přísady, dokud nezískáte homogenní a nelepivé těsto.

Z těsta pak rukou tvarujte malé kuličky o velikosti bramborových kroket. Z uvedeného množství ingrediencí by jich mělo být něco kolem čtyřiceti kousků, záleží ale na jejich velikosti.

Když máte kuličky hotové, na talíř vysypejte trochu strouhanky, do hrnce nalijte vyšší vrstvu oleje (tak, aby kuličky byly pohodlně potopené) a rozpalte ho.

Každou kuličku obalte ve strouhance a vhoďte ji do rozpáleného oleje v hrnci. Pokud ji máte, můžete použít i fritézu.

Když kuličky zezlátnou, opatrně je vytáhněte ven a nechte okapat přebytečný olej na talíři vyloženém papírovými utěrkami nebo ubrousky. Podávejte čerstvé a ještě horké doplněné o kečup, tatarku nebo jiný druh oblíbené omáčky.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů