Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené zelí ve vajíčku

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Smažené zelí ve vajíčku - postup přípravy

Někteří lidé se zelenině vyhýbají jako čert kříži. Stačí ale vybrat dostatečně zajímavý recept a přimět odpůrce, aby alespoň ochutnal a všechna averze se rázem vypaří. Mezi takové kouzelné pokrmy patří i ten, který vám dnes přinášíme. Je tak jednoduchý, jako chleba ve vajíčku, ale o poznání zdravější a v neposlední řadě také chutnější. Stačí vám na něj jen pár surovin a deset minut času a můžete si pochutnávat na téhle skvělé dobrotě.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vezměte malou hlávku mladého a křehkého zelí, odstraňte svrchní listy a rozkrojte ji na dvě poloviny. Odřízněte košťál a každou polovinu pokrájejte na plátky o síle kolem jednoho a půl centimetru.




Do hlubokého talíře vyklepněte čtyři slepičí vajíčka, přidejte k nim sůl, mletý černý pepř a jednu čajovou lžičku hořčice, případně nějaké další koření, které vám chutná a máte ho vyzkoušené. Vidličkou přísady rozšlehejte do jednolité směsi.

Na oddělený talíř nasypejte trochu mouky. Na kamnech nechte rozehřát pánev se silným dnem a s trochou rostlinného oleje.

Každý plátek zelné hlávky opatrně vezměte, aniž by se rozpadl, obalte ho v hladké mouce a ve vejcích a vložte na rozpálenou pánev. Vyskládejte do pánve tolik plátků, kolik se tam vejde a zaklopte ji pokličkou. Poté, co vajíčko na povrchu ztuhne, otočte zelné plátky na druhou stranu a osmahněte dozlatova.

Zelné steaky by měly být na povrchu zlatavé a uvnitř měkké a jemné. Pokud byste chtěli recept trochu ozvláštnit, můžete do vaječné směsi ještě nastrouhat trochu eidamu či jiného oblíbeného sýra, který dodá receptu šťavnatost.

Servírujte čerstvé s trochou smetany či jiné oblíbené omáčky či jako studenou svačinku.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů