Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Snadné domácí hranolky

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Snadné domácí hranolky - postup přípravy

Není nutné je kupovat mražené v sáčku. Hranolky jsou nejlepší domácí, z čerstvých brambor. Recept jak na ně, aby byly snadné a chutnaly, vám ukážeme. Díky němu bude příprava hračkou.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem každých hranolek jsou brambory. Tento recept není výjimkou. Jako první brambory oloupejte a dále je nakrájejte na zhruba centimetrové plátky. Z nich následně nakrájejte klasické hranolky. Takto postupujte u všech vašich brambor. Důležité je zachovávat pokud možno stejné velikosti, kvůli následnému optimálnímu prosmažení.




Brambory do vody

Brambory je třeba zbavit přebytečného škrobu, proto je nutné jednotlivé hranolky vložit do mísy s vodou. Do té následně přidejte také ocet. Vše promíchejte a nechte pár minut odstát. Potom vodu slijte a bramborové hranolky nechte důkladně okapat a oschnout nejlépe na papírové nebo klasické utěrce.

Ochucení hranolek

Aby se bramborové hranolky povedly, je třeba k nim následně nasypat škrob, se kterým je důkladně promícháte. V této fázi můžete alternativně přidávat i jiné koření, jako třeba červenou papriku, kterou smícháte se škrobem a následně s hranolky. Fantazii se zde meze nijak nekladou a záleží jenom na vašich preferencích. Na začátku však použijte jenom klasický škrob.

Klasické smažení

Hranolky vložte do síta a poté buď do fritovacího hrnce, nebo je můžete vložit do hrnce klasického, s rozpáleným olejem. Smažte do doby, dokud hranolky nebudou mít potřebnou zlatavou barvu. Pozor, ať nejsou příliš připálené.

Podávejte s omáčkou

Můžete si je dát se samotným kečupem, ale lépe uděláte, když ho smícháte s chilli omáčkou a dále lisovaným česnekem. Vytvoříte lahodný dip, který se k domácím hranolkům skvěle hodí. Zde samozřejmě můžete i experimentovat a vytvořit si domácí majonézu nebo tatarskou omáčku, dip ze zakysané smetany nebo jogurtu, či mnoho dalších variací.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů