Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnatý masový koláč

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Šťavnatý masový koláč - postup přípravy

Potřebujete zasytit početnou rodinu? Pak není nic jednoduššího než upéct lahodný masový koláč. Ten lze konzumovat jak k obědu, tak třeba i k večeři. Chutnat bude vaší rodině teplý i studený a jíst se dá klidně i dva dny za sebou.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si ve velké pánvi rozpalte trochu slunečnicového oleje. Poté na něm osmahněte očištěnou jemně pokrájenou červenou cibuli a loupanou a nahrubo strouhanou mrkev s celerem. Po asi čtyřech minutách přidejte k zelenině i mleté hovězí maso, osolte, opepřete a vsypte dle preferencí u sušené bylinky (bazalku, tymián a podobně). Nakonec směs zakápněte rajčatovou omáčkou, vodou a poduste cca dvacet minut na mírnějším plamenu. Omáčka by měla mít hustější konzistenci.




Nyní si k ruce vezměte plech, v kterém budete koláč péct, vystelte jej pečícím papírem a na dno položte první plát těsta. Ten zlehka pomažte trochou oleje a naneste na něj polovinu masové směsi. Poté přikryjte druhým plátem těsta a naneste na něj zbývající náplň.

Zakončete koláč posledním plátem a překrojte na porce.

Poté na něj nalijete omáčku z vyšlehaného vejce, soli, trošky vody a zakysané smetany.

Masový koláč následně pečte v předehřáté troubě po dobu cca 35 minut a při teplotě kolem 190 °C.

Hotový pokrm vyjměte z trouby, nechte trochu zchladnout a následně podávejte třeba s kopečkem zakysané smetany. Přejeme vám dobré chutnání.

Bonusový recept na převrácený koláč s mletým masem

Už jste někdy pekli pro své blízké převrácený masový koláč? Pokud ne, můžete tak učinit teď. Potřebujete následující ingredience:

  • mleté maso (mix hovězího a vepřového): ½ kg
  • dýně hokaido: 150 g
  • mletá sladká paprika (může být i uzená): 2 lžičky
  • vajíčko: 1 ks
  • sůl: dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti
  • sušené oregano nebo bazalka: 1 lžička

Na plnění koláče si připravte tyto suroviny:

  • sladká paprika: 200 g
  • česnekové stroužky: 3 až 4 ks
  • žlutá cibule: 100 g
  • vepřové sádlo: 1 až 2 lžíce
  • mletý kmín: 1 a ½ lžičky
  • tvrdý sýr na strouhání: 100 g
  • sůl: dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti
  • drcená rajčata v konzervě: 400 g

Postup přípravy převráceného masového koláče

Začněte nejprve přípravou základní desky z masa. V míse si smíchejte mleté hovězí a vepřové maso spolu s nahrubo nastrouhanou dýni hokaido (lze použít i máslovou). Také přidejte vajíčko, mletou sladkou či uzenou papriku, sušené bylinky dle chuti a osolte i opepřete dle preferencí. Z výsledné hmoty vytvarujte oválnou placku, kterou vložte na plech s pečícím papírem. Pečte ji v troubě cca půl hodiny při teplotě 190 °C.

Než se masový korpus upeče, připravte si náplň do převráceného koláče. Na pánvi s rozpáleným sádlem si orestujte jemně nasekanou cibuli. Poté přidejte kousky očištěné sladké papriky, prolisované česnekové stroužky, ochuťte solí, pepřem, kmínem, a nakonec přilijte i drcená rajčata z konzervy. Hotovou směs naneste na pečený masový korpus, na povrch naneste nahrubo strouhaný tvrdý sýr a dopékejte v troubě asi 15 minut.

Upečený převrácený koláč s masem a zeleninou podávejte například s dipem ze zakysané smetany a česneku. Možné je k pokrmu přikusovat i čerstvou rozpečenou bagetku. Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů