Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Steaky z trouby

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Steaky z trouby - postup přípravy

Představujeme vám naprosto lahodný recept na biftek připravený v troubě. Tento netradiční způsob přípravy steaku se hodí pokaždé, když jste unavení, nemáte příliš času na přípravu večeře nebo jen chcete vyzkoušet něco nového. S tímto postupem získáte skvělý správně propečený steak ve zcela rekordním čase.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Maso nechte 30 minut při pokojové teplotě. Přebytečnou vlhkost z masa odstraňte kuchyňskou utěrkou. Předehřejte troubu na 200 stupňů a rošt umístěte doprostřed. Do trouby dejte plech nebo pánev s odnímatelným madlem a zahřívejte ji asi 20 minut.




Maso z obou stran namažte olejem. Každou stranu posypte lžící soli a podle chuti mletým černým pepřem.

Vyjměte horkou pánev z trouby. Vložte maso do pánve a nechte ho zde 30 sekund. Otočte maso na druhou stranu a nechte dalších 30 sekund opéct. Uvidíte, že se maso krásně zatáhne.

Pánev i s masem dejte do trouby a pečte přibližně 12 minut. Poté otočte na druhou stranu, a ještě krátce dopékejte. Vyjměte steak z trouby a položte jej na dřevěné prkénko. Zakryjte jej hliníkovou fólií a nechte odležet asi 5 minut.

Pokud máte teploměr na měření teploty masa, můžete jej použít. Poznáte tak daleko snadněji, zda je maso připravené přesně tak, jak chcete.

Jak poznáte správně propečený steak?

  • Rare – teplota uvnitř masa by měla být cca 51 °C
  • Medium rare – teplota uvnitř masa je 54-56 °C
  • Medium – teplota uvnitř by se měla pohybovat okolo 61-65 °C, střed by měl stále zůstat jemně narůžovělý
  • Well done – pořádně propečený steak by měl mít teplotu nad 70 °C, uvnitř nemá ani trochu růžovou barvu

S čím steak jíst?

Kombinací steaků a příloh je nespočet. Samozřejmě můžete zkusit běžnou klasiku jako jsou brambory, bramborová kaše, hranolky nebo lehký letní salát. Nebojte se ale experimentovat a zkuste batáty nebo grilovanou zeleninu, které také chutnají skvěle.

A co k pití?

Čím je steak syrovější, tím více se k němu hodí spíše mladá a lehká vína. K hovězímu jde lépe červené než bílé víno, ale samozřejmě záleží i na vašich chutích. Čím je steak tučnější, tím více robustní víno k němu dobře padne. Jisté ale je, že správně zvolené víno dokáže chuť pozvednou ještě na úplně novou úroveň.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů