Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sýr v nálevu

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Sýr v nálevu - postup přípravy

Nakládaný hermelín se v Česku neodmyslitelně zabydlel a patří mezi nenahraditelné hospodské dobroty k pivu. Ve skutečnosti ale nejsou hermelín či camembert jediné druhy sýrů, které jsou vynikající naložené v nálevu s kořením. Namísto těchto plísňových sýrů lze použít prakticky kterýkoliv jiný druh, třeba i obyčejný eidam, goudu nebo jakýkoliv jiný polotvrdý, ale také tvrdý či měkký sýr.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Sýr nakrájejte na malé kostky. Česnek očistěte a nasekejte najemno a chilli papričku omyjte, zbavte ji stopky a semínek a nakrájejte ji na kroužky. Citrón důkladně umyjte a i s kůrou ho nakrájejte na drobno, případně ho můžete také umlít mlýnkem na maso. Připravte si také všechno zvolené koření a bylinky.




Vyčistěte a vysterilizujte dvě půllitrové zavařovací sklenice. Naplňte je nakrájeným sýrem.

Nyní máte dvě varianty marinády. Protože připravujeme dvě sklenice, pro každou z nich použijeme jednu z nich.

  1. 1. Smíchejte nasekaný citrón, trochu posekané chilli papričky, najemno nakrájený česnek a vybrané zelené bylinky s 200 mililitry slunečnicového oleje.

  2. 2. Na pánvi na kamnech rozehřejte 200 mililitrů oleje a osmahněte na něm nasekaný česnek. Když se rozvoní, vypněte pánev, nechte trochu zchladnout a olej sceďte od kousků česneku. Když je olej zpola vychladlý, přidejte do něho med a nechte jej rozpustit. Když tato směs vychladne úplně, přidejte do ní druhou část chilli papričky, mletou červenou papriku, jemně nasekanou polovinu citrónu, pokrájené olivy a bazalku či jinou bylinku.


Každou sklenici zalijte jedním druhem marinády tak, aby kousky sýra byly všechny důkladně potopené. Sklenice důkladně zavíčkujte a každou párkrát jemně ťukněte o stůl, abyste vyhnali ven všechny bublinky vzduchu, které uvnitř směsi zůstaly.

Pokud by sýr či ostatní přísady nebyly důkladně obalené olejem, mohly by se začít kazit. Nechte sýr v lednici nejméně jeden den, nejlépe však týden nebo více. Pak otevřete a s chutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů