Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sýrová roláda s mletým masem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Sýrová roláda s mletým masem - postup přípravy

Maso a sýr jsou v kuchyních známou kombinací. Proto je na místě zkusit i zajímavou variaci, v podobě rolády zhotovené ze sýru, která se naplní chutným mletým masem. A výsledek? Jedním slovem skutečně famózní.

Ingredience pro:
8 porcí

Základ

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Sýrová roláda s mletým masem je originálním, a přitom jednoduchým jídlem. Začíná se sýrovým „těstem“. Na ten bude třeba právě sýr, dále vajíčka, mouka, sůl, pepř a také zakysaná smetana. Vše se následně smíchá dohromady v jednotnou, spíše kašovitou hmotu.




Hotové sýrové těsto se následně nalije na menší plech, který bude vyložený pečicím papírem. Ten je vhodné pro jistotu potřít také trochou oleje. Těsto rovnoměrně rozetřete tak, aby se vytvořil čtverec, ideálně 30 x 30 centimetrů, díky čemuž bude mít těsto také správnou délku.

Připravený plech s těstem zamíří do trouby, kterou rozehřejte na 180 stupňů Celsia. Při této teplotě se sýrové těsto peče asi 15 minut. Zda je upečené poznáte hlavně podle jeho barvy. Důležité je, aby vše zůstalo měkké a tvárné.

Příprava náplně

Když se sýrové těsto peče, je možné si připravit masovou náplň. Základem je nahrubo nakrájená cibule, ke které se v míse přidá také mleté maso, sůl, pepř, sladká paprika a česnek. Vše se následně důkladně promíchá, aby se vše propojilo. Míchat je v tomto případě vhodné rukou.

Vytvoření rolády

Po vyndání sýrového základu z trouby na něho lze nanést masovou směs. A to jednoduše tak, že bude rozetřena rovnoměrně po celé ploše. Dávejte pozor, aby byla až do krajů a také aby byla všude pokud možno stejně vysoká.

Následovat by mělo zabalení. Ideální je pomoci si pečicím papírem. Ten zajistí jak to, že se těsto nebude trhat, tak pomůže i v tom, že se lépe vytvoří požadovaný tvar. Když je roláda zabalena, může znovu přijít do trouby.

Finální pečení

Před finálním vložením do trouby, která bude rozehřátá na 180 stupňů Celsia, je třeba roládu důkladně zabalit do alobalu. Takto se peče po dobu jedné hodiny. Po vyjmutí stačí opatrně rozbalit a jídlo je hotové. Následně stačí nakrájet na asi centimetrové plátky a jíst. Buď jako klasické jídlo, nebo jako netradiční chuťovku na různé oslavy.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů