Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tajemství bramborové kaše: Tyto tipy vám pomohou připravit tu nejdokonalejší

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Tajemství bramborové kaše: Tyto tipy vám pomohou připravit tu nejdokonalejší - postup přípravy

Bramborová kaše je oblíbenou přílohou zejména dětí. Je však poměrně kumšt připravit takovou, která bude opravdu sametově jemná a bez hrudek. Existuje několik faktorů, na které je potřeba se zaměřit.

Ingredience pro:
4 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Poradíme vám, jak připravit bramborovou kaši, která se bude rozplývat na jazyku. Je to velmi snadné.




Na co se zaměřit, než se pustíte do přípravy?



Ještě před samotnou přípravou lahodné kaše z brambor se soustřeďte na tyto detaily:


1. Vybírejte brambory se zvýšeným obsahem škrobu. A jak vlastně poznat, že jste skutečně zakoupili tento druh? Postačí rozříznout jednu bramboru a poloviny přitisknout k sobě. Pokud budou držet u sebe, má produkt vyšší obsah škrobu.

2. Vyhněte se raným bramborám. Ty totiž nemají dostatek škrobu, který je potřebný pro kvalitní kaši.


3. Brambory po oloupání důkladně opláchněte vodou. Tím se zbavíte nepříjemného zemitého zápachu.


4. Myslete na to, že brambory nesmí stát dlouho ve studené vodě. Proto je vařte, pokud možno ihned po oloupání a omytí.


5. Lepší je začít brambory vařit ve vroucí mírně osolené vodě. Tak si zachovají vitamíny a kaše bude následně i chutnější.

6. Voda v hrnci by měla být jen lehce nad bramborami. Doba varu se odhaduje na 20 až 25 minut v hrnci zakrytém s poklicí.

Samotná příprava bramborové kaše



Až se brambory uvaří, postupujte dle těchto kroků:

1. Sceďte vodu v hrnci a k ruce si vezměte šťouchadlo na brambory.

2. Vyvarujte se použití mixéru nebo kuchyňského robotu. Tak byste akorát připravili lepivou nechutnou hmotu.


3. Poté k bramborám přidávejte po kousíčkách změklé máslo a pokračujte ve šťouchání.


4. V další fázi je potřeba přilít do směsi i trochu horkého mléka nebo smetany. Přilévejte tekutinu po troškách.

Kaši konzumujte ideálně horkou. Doplnit ji můžete i o oblíbené bylinky, jako je pažitka nebo petrželka. Někdo přidává i osmaženou cibulku.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů