Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Těstoviny s mletým masem: Jak připravit ty nejchutnější + 2 skvělé recepty jako bonus

Těstoviny s mletým masem: Jak připravit ty nejchutnější + 2 skvělé recepty jako bonus - postup přípravy

Těstoviny a mleté maso jsou suroviny, které jsou jako stvořené, aby spolu sdílely jeden talíř. Existuje mnoho variací receptů, ve kterých je využijete a my vám poradíme, jak je udělat tak, že na ně vy ani vaši strávníci nikdy nezapomenete.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

7 tipů pro skvělé těstoviny s mletým masem

  • můžete použít jakékoliv mleté maso, vepřové, hovězí, kuřecí i jakékoliv jiné
  • nízkotučné mleté maso můžete zjemnit trochou sádla
  • k mletému masu s těstovinami se hodí omáčka z rajčat, smetany i všech druhů koření a bylinek
  • při vaření těstovin dodržujte správný poměr vody, na 100 gramů těstovin 1 litr vody
  • vařte těstoviny spíš tvrdší, později dojdou v omáčce
  • mleté maso nejprve osmahněte na pánvi a až pak ho přidejte do omáčky
  • těstoviny neoplachujte, ztratily by některé vitaminy i svůj tvar

Námořnické těstoviny s mletým masem a rajčaty




Budete potřebovat:

  • těstoviny – 350 g
  • mleté maso – 500 g
  • rajčata – 3 ks
  • mrkev – 1 ks
  • cibule  – 1 ks
  • paprika – 1 ks
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Návod na přípravu:

Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na jemné kousky. Papriku očistěte od semeníku a nakrájejte na větší kostky. Na pánvi zahřejte trochu rostlinného oleje a cibuli s mrkví orestujte doměkka. Pak přidejte kostky papriky a restujte dalších 5 minut.

Na jiné pánvi osmahněte maso za stálého míchání dozlatova. Přidejte k němu restovanou zeleninu a na kousky pokrájená rajčata. Zalijte trochou vroucí vody, dochuťte solí a pepřem, sporák stáhněte na minimum a nechte dalších 5 minut probublávat.

Těstoviny uvařte v osolené vodě, sceďte a přidejte do pánve k ostatním surovinám. Pokračujte ve vaření dalších 10 minut a podávejte.

Zapečené těstoviny s mletým masem, rajčaty a sýrem

Budete potřebovat:

  • těstoviny – 400 g
  • mleté maso – 500 g
  • cibule – 1 ks
  • mrkev – 1 ks
  • česnek – 2 stroužky
  • sýr – 150 g
  • vajíčko – 1 ks
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Návod na přípravu:

Těstoviny uvařte v osolené vodě tak, aby byly poněkud tvrdší. V troubě později ještě změknou.

Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli oloupejte a nasekejte na jemno. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli s mrkví doměkka. Přidejte prolisované stroužky česneku a restujte další 2 minuty. Pak odstavte z ohně.

Mleté maso orestujte na oddělené pánvi dozlatova a přidejte k němu restovanou zeleninu. Osolte a opepřete a přidejte rozšlehané vajíčko.

Do vymaštěné zapékací misky rozložte třetinu těstovin do souvislé vrstvy, na ni rozprostřete třetinové množství masové směsi. Takto střídejte vrstvy ještě dvakrát. Na vrchu by měla být vrstva masa se zeleninou. Vše bohatě zasypejte strouhaným sýrem, zakryjte alobalem nebo poklicí a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte asi 20 minut, pak sejměte alobal či víko a dopékejte dalších 10 minut, aby se vytvořila na povrchu zlatavá krusta.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů