Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční banánovo-jahodový dezert s čokoládou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Tradiční banánovo-jahodový dezert s čokoládou - postup přípravy

Tento moderně vypadající dezert se již po staletí připravuje v nezměněné podobě. Navíc je velmi chutný a vhodný jako lahodný zákusek pro každou příležitost.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
  1. Vejce s krupicovým cukrem vyšlehejte do bílé pěny.
  2. Přidejte mouku, kakao a prášek do pečiva – suché ingredience přidávejte postupně a pomalu vmíchejte do pěny, aby se vytvořilo hladké tekuté těsto.
  3. Dortovou formu vystelte pečícím papírem nebo vymažte máslem a těsto do ní nalejte.
  4. Pečte 20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
  5. Po upečení korpus nechte vychladnout a rozkrájejte jej na kostičky.
  6. Vyšlehejte 300 ml smetanu do šlehačky.
  7. Přidejte tvaroh a moučkový cukr a znovu vyšlehejte.
  8. Připravte si formu pro vyskládání dezertu.
  9. Na dno nalejte trochu připraveného krému, na něj rozložte kostičky korpusu a opět je zalejte krémem.
  10. Banán nakrájejte na kolečka a jahody na kousky.
  11. Rozložte ovoce na krém tak, aby byl jeho povrch pokrytý rovnoměrně.
  12. Dezert vložte na 1 hodinu do lednice.
  13. Zbytek smetany ke šlehání smíchejte s čokoládou rozlámanou na kousky a nechte rozpustit ve vodní lázni.
  14. Promíchejte do homogenní směsi a nechte mírně ochladit.
  15. Vyjměte dezert z lednice a polejte jej tenkou vrstvou čokolády.
  16. Poté vložte dezert opět do lednice a nechte jej chladit.

Kromě banánů a jahod lze dezert připravovat také s jinými druhy ovoce, ideální jsou šťavnaté sezónní bobule, jako maliny či rybíz.




Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů