Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční maďarský hovězí guláš

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Tradiční maďarský hovězí guláš - postup přípravy

Maďaři jsou svými guláši pověstní. V této zemi v průběhu času vzniklo nesčetné množství nejrůznějších variant gulášů, které se liší svou konzistencí, pálivostí i použitými surovinami. Základem ale vždycky zůstává kvalitní hovězí maso a sušená a rozemletá pálivá červená paprika. V Česku se guláš zabydlel v neodmyslitelném doprovodu houskového knedlíku, případně těstovin. Už jste ale někdy zkoušeli guláš doplnit vařeným bramborem? Opravdu je to možné a navíc i velice chutné. Přinášíme vám podrobný recept, jak si ten nejtradičnější maďarský hovězí guláš s bramborem doma připravit.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Maso dobře umyjte, osušte a nakrájejte ho na kostky. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno, vhoďte ji do hrnce s rozpáleným olejem a lehce ji osmahněte. Pak přidejte také maso a osmahněte ho ze všech stran, až zezlátne. V této fázi přisypejte sůl, pepř, kmín a nakonec mletou papriku. Stáhněte plamen, abyste koření nepřipálili a zakryjte hrnec pokličkou a chvíli duste.




Mezitím oloupejte brambory, mrkev a půlku celeru a nakrájejte je na kostičky. Brambory na velké, mrkev a celer na malé. Rajčata vložte do hrnce a spařte je vroucí vodou, ve které je nechte 20 až 30 sekund. Tak se uvolní slupka, kterou budete moci snadno sloupnout. Oloupaná rajčata pak nakrájejte na kostky. Oloupejte také česnek a prolisujte ho do mističky.

Odklopte hrnec s masem, které by mělo být už trochu změklé a nasáklé kořením. Přidejte nakrájená rajčata, drcený česnek a ostatní pokrájenou zeleninu, dolijte trochu vody, aby byly všechny přísady ponořené a vařte na mírném ohni dalších 30 až 40 minut.

Před podáváním posypejte guláš v misce jemně nasekanými petrželovými a celerovými listy a vychutnejte si tu báječnou dobrotu.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů