Tuňáková pomazánka s ricottou a kapary a sardinková pomazánka se smetanovým sýrem na opečených toustech z bagety

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
15 minut
ČAS VAŘENÍ
minut
NÁROČNOST
Snadná

Tuňáková pomazánka s ricottou a kapary a sardinková pomazánka se smetanovým sýrem na opečených toustech z bagety - postup přípravy

Perfektní a promyšlené složení obou druhů pomazánek z konzervovaných ryb předurčují tyto pomazánky k slavnostním příležitostem. Pokud si je ale připravíte i ve všední dny, určitě vám to nikdo zazlívat nebude. Jsou totiž neskutečně chutné, a i když obsahují prémiové suroviny, nejsou zase tak drahé, jak by se mohlo zprvu zdát. Doplněné o opečené plátky bagety či toustového chleba tvoří dokonalou kombinaci, které neodolají ani vybraní gurmáni.
1. KROK

Dvě plechovky tuňáka ve slunečnicovém či olivovém oleji vyklopte do misky a vidličkou ho rozmělněte na jemné kousky. Z bazalky a petrželky otrhejte lístky, stonky nechte na zeleninový vývar a lístky nasekejte na drobné kousky. Kapary vylovte ze slaného nálevu a propláchněte je v sítku čistou vodou. Nechte je dobře okapat a nožem je nasekejte najemno až téměř na konzistenci pasty. Z jednoho citrónu ostrouhejte kůru a vymačkejte z něho šťávu. Všechny ingredience vložte do společné mísy, podle chuti je osolte a opepřete a vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte do směsi také sýr ricotta, a ještě jednou všechno zpracujte vidličkou dohromady.

2. KROK

Slijte olej z konzervovaných sardinek do misky a ryby vyjměte na prkénko. Jemně z nich seškrábejte kůži a odstraňte páteř i zbytky kostí. Očištěné maso sardinek vložte do misky, do které jste slili olej z konzervy a vidličkou je dobře rozmělněte a promíchejte s olejem do jednolité pasty. Oloupejte cibuli, nasekejte ji najemno a přihoďte ji do mísy k sardinkám. Ostrouhejte kůru z jednoho citrónu a vymačkejte z něj všechnu šťávu a obojí přidejte do mísy. Vyklopte ke směsi smetanový sýr, osolte, opepřete a přidejte jednu lžičku hořčice a všechny ingredience velmi dobře promíchejte. Nasekejte najemno pažitku a přimíchejte ji do mísy s přísadami.

3. KROK

Oba druhy pomazánek naplňte do uzavíratelných vzduchotěsných sklenic a uložte do lednice, kde vydrží čerstvé i několik dní. Poté připravte tousty. Rozkrájejte bagetu na tenčí plátky a vyskládejte je na horkou suchou pánev, aby se opekly z obou stran dozlatova. Když jsou opečené, přemístěte tousty na talíř.

4. KROK

Polovinu toustů potřete pomazánkou z tuňáka a druhou polovinu pomazánkou ze sardinek. Povrch toustů můžete posypat trochou čerstvě nasekaných bylinek a podávejte jako chutnou snídani, večeři či předkrm na slavnostní tabuli.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 883 hlasů
Nahlásit chybu
58 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Hlavní chody
Masová směs s rýží
1 hlasů
20 minut
45 minut
Hlavní chody
Pečená žebírka s bramborem a zakysanou smetanou
4 hlasů
30 minut
55 minut
Zavařování
Naložené kuřecí maso
42 hlasů
30 minut
300 minut
rychlé pokrmy
Domácí párek v rohlíku, který se stane netradiční svačinou
0 hlasů
15 minut
25 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Přílohy

Saláty