Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřové se zelím

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Vepřové se zelím - postup přípravy

Když se řekne vepřové se zelím, každý si překvapí známou klasiku, kterou je knedlo – zelo – vepřo. My se společně podíváme na recept na poměrně zajímavou varianci tohoto jídla. Zaujme vás lepší chutí, ale také mnohem jednodušší přípravou. Přitom stačí změnit jenom několik detailů.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vepřové maso můžete volit dle své chuti. Pokud máte raději šťavnatost a nijak vám nevadí jakákoliv tučnost, tak doporučujeme krkovici nebo bůček. Pokud máte naopak radši libovější druhy, tak se přímo nabízí použít buď kýtu, nebo také kotletu. Maso očistěte a můžete ho začít krájet. Pokud to jde, tak na plátky. Pokud to u kusu masa, který máte, nejde, tak ho nakrájejte na kostičky. Maso následně osolte, opepřete, potřete prolisovaným česnekem, posypte ho kmínem a nechte ho chvíli odpočívat.

Když maso pomalu odpočívá, tak si můžete nachystat i zeleninu. Jako první je třeba vzít cibuli, tu oloupejte, nakrájejte na hrubo a dejte na dno pekáče. Potom přidejte zelí, které by mělo být nakrouháno na jemnější kousky. Nyní můžete zeleninu dochutit. Vepřové se zelím se dá připravit v kysané i sladké verzi. Podle toho přidejte do zeleniny buď cukr, nebo ocet. A důkladně promíchejte.

Na připravenou zeleninu umístíte plátky nebo kostky masa a celý pekáč zakryjete alobalem, nebo poklicí k tomu určenou. Takto vložíte do trouby rozehřáté na 150 stupňů Celsia. Vhodná doba pečení je 60 minut. Tím ale příprava nekončí. Následně sundejte alobal, zvyšte teplotu na 200 stupňů a takto dopékejte ještě po dobu 30 minut.

Následně vyndejte a maso se zelím můžete naservírovat. Kdo přemýšlí nad vhodnou přílohou, neměl by dělat jakékoliv kompromisy a měl by zvolit osvědčenou klasiku, kterou je v tomto případě bramborový nebo houskový knedlík.




Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů