Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečená uzená ryba s houbami, zeleninou, bramborami

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Zapečená uzená ryba s houbami, zeleninou, bramborami - postup přípravy

Jednoduché a přitom efektní. Takové je jídlo, které se vám dnes chystáme představit. Hlavní surovinou, která se při přípravě tohoto pokrmu používá, je klasický ruský balyk, což je sušené či uzené rybí maso. Ve skutečnosti si ale vystačíte i s obyčejným rybím filetem podle vlastní chuti. Na působivosti a chuti to nic nezmění a nejspíš se vám ve zdejších končinách bude také lépe shánět. Pakliže ale máte tu možnost, pak oživte svůj jídelníček a připravte si originální variantu.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Balyk, případně rybí filet pokrájejte na porce. Čerstvé maso opláchněte vodou a osušte papírovými utěrkami. Brambory důkladně očistěte, pokud chcete, můžete je oloupat a nakrájejte je na tenké kulaté plátky.




Připravte si zapékací misku, kterou vymažte rostlinným olejem či máslem, na její dno vyskládejte plátky brambor a všechny posolte. Na brambory vyskládejte rybí maso a rovněž ho osolte.

Rajčata umyjte a osušte a pokrájejte je na drobno. Houby pokrájejte na kousky a pakliže jsou čerstvé, nechte je orestovat na pánvi s trochou oleje. K houbám přidejte pokrájená rajčata a oba druhy zeleniny promíchejte se solí a pepřem, případně dalším kořením, které máte rádi a přidejte k nim pár lžic majonézy, aby se dobře obalily.

Zeleninovou směs v majonéze pak navrstvěte na každý plátek ryby, abyste maso úplně zakryli. Takto vložte pekáček do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte je po dobu čtyřiceti minut, dokud povrch zeleninové směsi krásně nezčervená a brambory s rybím masem nebudou úplně hotové.

Mezitím nastrouhejte sýr na hrubém struhadle. Použít můžete libovolný druh, jako je eidam, gouda nebo různé sýry s oky. Zvolte ten druh, který máte rádi. Strouhaným sýrem pak posypejte celý povrch obsahu pekáčku v troubě, vraťte ho do trouby a dopečte dalších 5 až 10 minut, dokud se sýr krásně nerozteče a nezezlátne na povrchu.

Nakonec vyjměte z trouby, rozdělte na talíře vždy porci brambor a porci ryby a ještě čerstvé podávejte posypané zelenými bylinkami.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů