Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené chlebové tousty

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Zapečené chlebové tousty - postup přípravy

Dnešní recept bude jakousi variantou na oblíbený chleba ve vajíčku. Jedná se o klasický domácí recept na rychlou a snadnou večeři, a to nejlépe připravenou ze surovin, kterým už pomalu dochází záruční lhůta a zítra by byly na vyhození. Plýtvat jídlem ani v dnešní konzumní době není nic chvályhodného, nehledě na to, že každý podobný recept velmi mile potěší i vaši peněženku.

Ingredience pro:
3 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory umyjte a dejte ve slupce vařit doměkka. Když jsou hotové, slijte je a oloupejte. Drtičem nebo vidličkou je rozmačkejte na jemnou bramborovou kaši.




Cibuli oloupejte, překrojte na poloviny a každou z nich nasekejte ostrým nožem na jemné kostičky. Ty pak důkladně přimíchejte do bramborové kaše.

Chléb nakrájejte na plátky, které ještě rozkrájejte na trojúhelníkové tousty a každý z nich velkoryse potřete směsí brambor a cibule. Pokud chcete, můžete chléb pod kaší ještě lehce natřít máslem. Tousty pak budou jemnější.

Do misky rozklepněte dvě vajíčka, osolte je a opepřete a rozšlehejte vidličkou. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou olivového oleje nebo sádla a když je horká, obalujte chlebové tousty s bramborovou kaší ve vaječném těstíčku a vložte je do rozpáleného oleje. Z obou stran pak tousty smažte dozlatova. Když jsou dostatečně opečené, vyjměte je z pánve a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami nebo ubrousky, abyste odsáli přebytečný olej po smažení.

Nechte lehce zchladnout a ještě čerstvé podávejte buď jako předkrm, jako doplněk k hlavnímu chodu nebo spolu se salátem z čerstvé zeleniny jako chutnou a voňavou večeři.

Do náplně pak podle svých možností a fantazie můžete přidat ještě čerstvé nasekané bylinky, případně strouhaný sýr a mezi chléb a kaši vložit plátky svého oblíbeného salámu nebo nakrájenou zeleninu. Vyzkoušejte různé kombinace, vždy budou chutnat skvěle.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů