12 druhů luxusního cukroví z jediného těsta - postup přípravy
Vánoční pečení nemusí být nijak složité a spoustu druhů cukroví můžete připravit jaksi pouze opticky. Stejné těsto vykrájejte do různých tvarů a použijte různé způsoby zdobení, čímž docílíte nádherného vzhledu a minimalizujete dobu přípravy.
Ingredience
Nejprve připravte těsto
Do mísy vložte změklé máslo a elektrickým šlehačem ho vyšlehejte do pěny. Zapracujte do našlehaného másla prosátý moučkový cukr, vaječné žloutky a půl čajové lžičky soli. Nakonec do směsi přidejte mouku a vypracujte soudržné a téměř nelepivé těsto, které rozdělte na čtyři části.
1. K jedné z nich prosejte přes jemné sítko 10 gramů kakaového prášku a rukou jej do těsta důkladně zapracujte do sytě hnědé hmoty.
2. Do druhého přidejte pár kapek červeného barviva a 2 gramy kakaa a opět rukou dobře zpracujte na rudé těsto.
3. Ke třetímu těstu přidejte asi 1 čajovou lžičku čajového prášku matcha a vypracujte jemně zelenou hmotu.
4. Poslední část těsta nechte bez přídavku. Všechna čtyři těsta zformujte do koule, zabalte je do přilnavé potravinářské fólie a vložte je do lednice alespoň na 1 hodinu uležet.
Každé těsto vložte mezi dva kusy pečicího papíru a rozválejte ho na tenkou placku. Placky pak vložte na 30 minut do lednice.
Vykrájejte z těsta tvary
1. Z Bílého těsta po uležení vykrájejte 6 koleček a doprostřed poloviny z nich vykrojte hvězdičku. Do dalších 3 kroužků doprostřed vykrojte menší kolečko. Do zbytku těsta pak vykrájejte srdce a kroužek.
2. Do zeleného těsta vykrájejte 3 kolečka se srdcem uvnitř a 4 kolečka plná. Poté vykrojte 3 velké hvězdičky a 2 vroubkovaná kolečka.
3. Z hnědého těsta vykrájejte 3 kolečka s hvězdou uprostřed a 4 plná a ze zbytku vykrájejte pár vlnitých koleček.
4. Z rudého těsta vykrájejte 3 kolečka se srdcem ve středu a 4 plná. Ze zbylého těsta pak vykrájejte jednoduchá velká srdce.
Vykrájené středy vyjměte (můžete je upéct jako dětskou variantu cukroví) a tvary s pomocí pečicího papíru, na němž jste je zpracovávali, přeneste na plech. Pošlete je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 15 až 20 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby.
Upečené cukroví ozdobte
Rozpusťte bílou a tmavou čokoládu a naplňte je do zdobicích sáčků. Totéž udělejte také s jahodovým džemem. Poté si rozdělte cukroví podle barev a tvarů.
1. Jednoduché barevné sušenky bez vykrájených středů a bez vykrájených protikusů posypejte špetkou drcených pistácií a kešu oříšků.
2. Trochu čokolády vytlačte na celá červená kolečka, čokoládu rozetřete lžičkou a přitiskněte na ni kolečka se srdcem.
3. Na světlé sušenky vytvořte ozdobné cákance, doprostřed hvězdiček čokoládové puntíky a opět cukrátka ozdobte nadrcenými oříšky.
4. Zelená matcha kolečka se srdíčky slepte tmavou čokoládou.
5. Světlá a tmavá kolečka s hvězdičkami slepte jahodovým džemem.
Čokoládu a džem na cukroví nechte zaschnout, cukroví vyskládejte do krabice a nechte je do vánoc uležet.
Videopostup krok za krokem