Horkovzdušná fritéza se stává stále populárnějším kuchyňským spotřebičem, který nabízí zdravější alternativu klasického fritování a zároveň umožňuje využití široké škály kulinářských technik. Díky své inovativní technologii a flexibilitě můžete pomocí jediného zařízení připravit nespočet chutných a zdravých pokrmů. V tomto článku se podíváme na to, proč jsou horkovzdušné fritézy tak oblíbené, a také na rozmanité možnosti jejího použití. Prozkoumejte s námi její nejpoužívanější funkce.
Výhody horkovzdušné fritézy
Energetická účinnost a rychlost přípravy
Horkovzdušná fritéza je nejen multifunkční, ale také velmi energeticky účinná. Díky kompaktnímu designu, a tedy relativně malému objemu vnitřního prostoru, spotřebuje méně energie než klasická trouba.
Rychlé předehřátí a rovnoměrné rozložení tepla navíc zkracují dobu vaření, což vám vedle peněz ušetří i váš čas. Příprava jídel je někdy až překvapivě rychlá, horkovzdušná fritéza totiž umožňuje přípravu několika pokrmů současně. Pokud máte vícepatrový košík nebo mřížku, můžete připravit například maso a zeleninu zároveň.
Snadné čištění
Horkovzdušná fritéza má navíc tu výhodu, že je snadná na čištění. Většina fritéz má vyjímatelné díly, jako je košík, zásobník na olej nebo grilovací mřížka, které lze dát do myčky nádobí, což zjednoduší proces čištění. Díky menšímu množství oleje, který se při použití spotřebuje, nebudete muset čelit nepříjemnému čištění zbytků zatuhlých tuků. Ke snadnému čištění přispívá i nelepivý povrch mnoha komponent fritézy.
Fritování s minimálním množstvím oleje
Horkovzdušná fritéza byla primárně navržena jako zdravější náhrada tradičního fritování v oleji. Když použijete horkovzdušnou fritézu, stačí přidat pouze lžičku oleje nebo v některých případech žádný olej, což výrazně snižuje množství tuků a kalorií v hotových pokrmech. Můžete tak bez obav připravit oblíbené fritované jídlo, jako jsou hranolky, křidélka, kuřecí nugetky, rybí filé či zeleninové placičky. Hotové jídlo bude stále křupavé a chutné, ale zároveň o dost zdravější.
Grilování
Horkovzdušná fritéza nenabízí pouze možnost fritování, ale také grilování. Díky své schopnosti dosáhnout vysokých teplot a rovnoměrně rozložit teplo, s ní můžete grilovat maso, ryby, zeleninu nebo klobásy. Výhodou je, že nemusíte mít gril, což je ideální pro ty, kteří nemají prostor pro venkovní či domácí gril. Stačí jednoduše vložit potraviny do fritézy a za chvíli budete mít chutný pokrm s typickými grilovacími pruhy a lahodnou karamelizovanou chutí.
Tip: Pokud rádi mlsáte, ať už sladké, nebo slané, ale přitom se snažíte dodržovat zásady zdravého stravování, jistě vás potěší naše tipy na zdravý předkrm z cukety a chutný dietní dezert – lowcarb tiramisu do skleničky.
Pečení a zapékání
Stačí vám na pečení minitrouba? Horkovzdušná fritéza je pro vás to pravé. Její schopnost udržet stabilní a přesně nastavenou teplotu z ní činí skvělý nástroj pro přípravu různých pečených jídel. Můžete v ní upéct malý koláč, muffiny, sušenky nebo pizzu. Díky kompaktní velikosti a rychlému předehřátí je fritéza ideální pro menší dávky a rychlou přípravu. Navíc výsledné pečivo bude mít krásnou zlatavou barvu a chuť, kterou byste očekávali od klasické trouby.
S horkovzdušnou fritézou můžete také rychle zapékat, co vás napadne. Když potřebujete udělat tousty nebo toužíte po teplé zapečené bagetě s rozteklým sýrem uvnitř, jednoduše je vložte do fritézy a za chvíli budete mít chutně opečené a křupavé pečivo s lahodnou náplní.
Příprava v páře
Další výhodou horkovzdušné fritézy je možnost přípravy pokrmů v páře. Příprava jídel v páře je zdravý způsob vaření, který pomáhá udržet přirozenou chuť potravin a zachovat v nich vitamíny a minerály, které by se mohly při jiných způsobech tepelné úpravy zničit. Pro využití parního režimu v horkovzdušné fritéze budete potřebovat speciální příslušenství, které je obvykle k dispozici jako doplněk k fritéze.
V páře můžete jednoduše připravit zdravé jídlo plné chuti a živin, které je lehké na trávení. V páře připravíte například zeleninu, rýži, knedlíky nebo také ryby a maso plné dobře stravitelných bílkovin neboli proteinů potřebných pro nabírání a ochranu svalové hmoty. (zdroj)
Rozmrazování
Fritéza je užitečná také pro rozmrazování – dokáže rychle rozmrazit maso, zeleninu i další zmrazené potraviny. Díky silnému a rovnoměrnému způsobu ohřevu potraviny rychle rozmrazíte a připravíte k další úpravě, aniž by ztratily svou strukturu a kvalitu.
Tip: Zaujala vás příprava jídel s pomocí horkovzdušné fritézy? Podívejte se na ty nejlepší horkovzdušné fritézy a užívejte si chuť zdravých a rozmanitých pokrmů klidně každý den.