Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené cukety s bylinkovou ricottou a cuketová studená mísa

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Zapečené cukety s bylinkovou ricottou a cuketová studená mísa - postup přípravy

Vezměte pět cuket a proměňte je ve dvojí vkusné a chutné party občerstvení, kterým vaše hosty překvapíte a ohromíte. Recepty jsou snadné a příprava rychlá.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Zapečené cukety s bylinkovou ricottou a vejcem

Studená cuketová mísa s bylinkovým dipem

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve připravte cukety

1. Cukety omyjte, vložte je do hrnce, zalijte je vodou tak, aby byly asi do poloviny ponořené, přiklopte je pokličkou a nechte je 5 až 7 minut vařit. Poté je otočte na druhou stranu a pokračujte ve vaření další 3 až 5 minut. Uvařené cukety vylovte z vody, vyrovnejte je na plech a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.

2. Vychladlé cukety rozkrojte na dvě části v místě, kde se začíná rozšiřovat, což je zhruba v polovině. Tak získáte jednak úzké válečky a jednak baňaté konce plné semenitého středu.

2. KROK

Zapečené cukety s bylinkovou ricottou a vejcem

1. Do misky vyklopte ricottu, přidejte sušené italské bylinky a prolisujte zbylé 2 stroužky česneku. Nasekejte najemno svazek kopru a přisypejte do mísky zhruba třetinu. Cherry rajčátka rozkrájejte na čtvrtinky a přihoďte je do misky se smetanovou směsí. Nakonec přidejte jemně nastrouhaný sýr a špetku soli a všechny ingredience pečlivě promíchejte.

2. Z odkrojených baňatých částí cuket lžící vydlabejte semenitý střed a odřízněte špičku tak, aby cukety pohodlně stály. Dejte pozor, abyste neporušili „dno“ vzniklých mističek, které následně naplňte ricottovou směsí tak, abyste skončili asi půl centimetru pod okrajem.

3. Vyklepněte jedno vajíčko a rozšlehejte ho. Připravte si plech, jehož dno vytřete olivovým olejem, a vyskládejte do něj nastojato naplněné cukety. Rozšlehaným vejcem vyplňte zbylé místo uvnitř dutiny a vložte vše do trouby vyhřáté na 180 °C na 30 minut zapéct.

3. KROK

Studená cuketová mísa s bylinkovým dipem

1. Zbylé dvě třetiny kopru vložte do misky a zalijte ho rostlinným olejem. Přidejte sůl a mletý černý pepř, lžičku sladké papriky a prolisujte dva nebo tři stroužky česneku. Přikápněte trochu citrónové šťávy a dobře promíchejte.

2. Zbylé části cukety rozkrájejte na kolečka a vyskládejte je na talíř. Rovnoměrně je osolte, pokropte je směsí bylinek a koření v olivovém oleji a vložte je na 20 minut do lednice vychladit.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů