Jak ušetřit na potravinách, aniž bychom se vzdali jídla nebo se uchýlili k levným náhražkám, je velkou otázkou posledních měsíců. Není to ale nemožné.
Jak ušetřit při nákupu jídla se stalo hojně skloňovaným tématem posledních několika měsíců, kdy ceny potravin raketově vystřelily do závratných výšek. Lze vůbec nakupovat tak, abychom nemuseli rezignovat na zdravé a kvalitní potraviny a zároveň tím nezruinovali rodinný rozpočet? Existuje několik triků, které vám pomohou ušetřit i více než polovinu nákladů při zachování dosavadní kvality stravování.
Nakupujte na trzích a od farmářů
Existují místa, kde jsou k sehnání potraviny ve výrazně vyšší kvalitě a často zároveň i za příznivější ceny. Stojí za to zapátrat ve svém okolí po soukromých farmářích či farmářských trzích a nakoupit si maso či zeleninu do zásoby. Většinu z těchto produktů lze bez obtíží zamrazit či zavařit a zajistit si tak zásobu zdravých produktů i na období mimo sezónu.
Vybírejte si sezónní a místní produkty
Pokud zatoužíte po cuketě v prosinci, musíte se smířit s tím, že bude nejméně o polovinu dražší než v červenci, kdy je sezóna nové sklizně. Podobně si můžete být jisti, že utratíte méně peněz za jablka a hrušky než třeba za ananasy, které se musejí dovážet přes půl světa. Výživné a chutné mohou být tyto druhy ovoce stejně tak.
Plánujte nákupy a vaření
Vyhraďte si 10 minut času a naplánujte, co budete vařit během příštího týdne, nebo alespoň během několika dní. Přitom se zkuste držet některé styčné suroviny, která vám pomůže výběr zefektivnit a zlevnit.
Kupříkladu můžete koupit několik celých chlazených kuřat, které vyjdou mnohem levněji než porcovaná prsa nebo stehna. Kuřata doma rozporcujte a z jednotlivých částí můžete vařit i déle než týden, a to se zásadně menšími náklady. A z toho, co z kuřat zbude, uvaříte výživnou polévku.
Nakupujte v akcích
Pravdou je, že v českých supermarketech je celá řada potravin hříšně předražená a na „normální“ cenovou úroveň se dostávají takřka výhradně během slevových akcí. Vytipujte si trvanlivé nebo snadno uchovatelné potraviny a nakupte si je do zásoby. Tímto způsobem můžete ušetřit až polovinu částky, kterou byste za ně jinak utratili.
Neplýtvejte potravinami
Plýtvání potravinami je velké téma, které se řeší už dlouhou dobu. Ne že by člověk jen tak z plezíru vyhodil čerstvě koupené ovoce či zeleninu do koše, nicméně mnohdy s jejich spotřebováním otálí tak dlouho, dokud se nezkazí. A teprve pak putují do koše.
Udělejte si inventuru všeho, co vám leží v lednici, v mrazáku či ve spíži a podle toho naplánujte své další vaření. Budete se možná velmi divit, kolik vám leží doma cenných potravin, na které jste pravděpodobně stačili během času zapomenout, a kolik peněz díky tomu ušetříte. Ulevíte tím nejenom své peněžence, ale také životnímu prostředí.