Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sýrová roláda s domácí omládkovou bagetkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Sýrová roláda s domácí omládkovou bagetkou - postup přípravy

Vytvořit sýrovou roládu může být větší výzva, než se na první pohled zdá. Vyzkoušejte ji podle návodu od paní Ivany Reisingerové – je snadný, rychlý a jako bonus si jej můžete vychutnat s domácí omládkovou bagetkou.

Ingredience pro:
6 porcí
+ -

Sýrová roláda

Omládková bagetka

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Sýrová roláda

 

1. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj plátky sýra tak, aby se mírně překrývaly. Tím vytvoříte souvislý plát, který vložte do trouby rozehřáté na teplotu 150 °C na asi 5 minut. Díky tomu se plátky mírně rozehřejí a spojí se dohromady. Plát poté nechte vychladnout.

2. V misce smíchejte lučinu, tvaroh, nadrobno nasekané listy medvědího česneku a pažitku, červenou papriku i šunku. Směs poté dobře promíchejte. Není potřeba ji solit, bylinky ji dostatečně ochutí.

3. Sýrový plát potřete připravenou náplní, kterou rovnoměrně rozetřete po celé jeho ploše s výjimkou asi centimetrového pruhu na jednom z delších okrajů. Z této strany poté plát stočte do roličky, zabalte ji do kusu potravinářské fólie a zajistěte ji, aby se nerozbalovala. Poté ji vložte do lednice na několik hodin uležet a ztuhnout.

2. KROK

Omládková bagetka

 

1. Nejprve připravte omládek. Smíchejte vlažnou vodu s hladkou moukou, rozdrobeným droždím a ječným sladem, popřípadě medem. Směs dobře promíchejte a nechte ji v teple asi 1 hodinu vzejít.

2. K vzešlému omládku přilijte zbylou vodu, přidejte změklé sádlo, žitnou, špaldovou a zbylou hladkou mouku a špetku soli. Vypracujte hladké a lepivé těsto, které nechte 1,5 hodiny v zakryté míse vykynout.

3. Pracovní plochu posypejte trochou hladké mouky a vyklopte na ni vykynuté těsto. Jemně ho prohněťte, vymačkejte z něho vzduchové bubliny a rozdělte ho na dvě poloviny, z nichž vytvarujte válečky.

4. Na povrchu bagetek vytvořte ostrým nožem pár příčných zářezů, položte je na plech a nechte je asi půl hodiny dokynout. Poté je vložte na 30 až 35 minut do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C. Když bagetky zezlátnou, vyjměte je z trouby, nechte je zchladnout, nakrájejte na plátky a podávejte se sýrovou roládou.

3. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů