Recept na chutný mrkvový dort s krémem z kešu ořechů

i Zdroj: Adobestock Recept na chutný mrkvový dort s krémem z kešu ořechů

Postup zvládne každý, výsledek je úžasný. Mrkvový dort s kešu krémem je plný chuti a zdravých surovin. Ačkoli jde stále o sladkost a nejde o ukázku příkladně zdravého stravování, chcete-li si připravit doma něco sladkého a poměrně výživného, „mrkváč“ může být ideální volbou.




Co budete potřebovat?

Ačkoli je mrkvový dort pojmenován po své nejtypičtější ingredienci – mrkvích – patří do něj i mnoho dalších pro dorty typických surovin. Potřebovat tedy budete také mouku, prášek do pečiva nebo spoustu cukru. Samotná mrkev totiž na oslazení dortu rozhodně nestačí. Chcete-li si ale připravit zdravější variantu, můžete množství cukru, které uvádíme, o něco snížit.

Ingredience na korpus

  • 250 gramů mrkví
  • 200 gramů hladké mouky
  • 250 gramů cukru
  • 150 ml oleje
  • 4 větší vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • Muškátový oříšek
  • Hrst vlašských ořechů

Ingredience na krém

  • 200 gramů kešu ořechů (nebo zakupte rovnou kešu máslo)
  • 120 ml javorového sirupu
  • 120 ml kokosového oleje
  • 200 g čerstvého sýru (např. Philadelphia)

Postup přípravy korpusu

Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia a připravte si dortovou formu (kterou vymažte máslem a vysypte moukou). V jedné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a nastrouhejte do ní kus muškátového oříšku. Zkrátka v ní smíchejte všechny „hladké“ sypké ingredience.

V další misce smíchejte cukr, olej a vejce. Následně do této misky postupně přidávejte sypké ingredience z první mísy a smíchejte vše dohromady. Poté přidejte nastrouhanou mrkev a najemno nasekané či namleté vlašské ořechy.


Těsto nalijte do dortové formy a pečte asi 40 minut. Zkrátka ale pečte tak dlouho, jak je potřeba. Každý dort může v konkrétní troubě vyžadovat trochu jinou dobu pečení. Hotový korpus vyndejte a nechte vychladnout.

Postup přípravy kešu krému

Kdo si koupil kešu máslo, má postup o něco jednodušší. Čerstvé kešu případně namočte den předem do vody. Druhý den vodu sceďte a kešu dejte do mixéru, kde až do hladké pasty rozmixujte společně s olejem. Následně smíchejte s javorovým sirupem a čerstvým sýrem. Výsledná konzistence by měla být krémová.

Finalizace dortu

Korpus rozkrojte na dvě nebo tři parta. Následně na sebe střídavě a rovnoměrně vrstvěte korpus a krém. Vršek dortu můžete dozdobit nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.