Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

12 druhů luxusního cukroví z jediného těsta

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

12 druhů luxusního cukroví z jediného těsta - postup přípravy

Vánoční pečení nemusí být nijak složité a spoustu druhů cukroví můžete připravit jaksi pouze opticky. Stejné těsto vykrájejte do různých tvarů a použijte různé způsoby zdobení, čímž docílíte nádherného vzhledu a minimalizujete dobu přípravy.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve připravte těsto

Do mísy vložte změklé máslo a elektrickým šlehačem ho vyšlehejte do pěny. Zapracujte do našlehaného másla prosátý moučkový cukr, vaječné žloutky a půl čajové lžičky soli. Nakonec do směsi přidejte mouku a vypracujte soudržné a téměř nelepivé těsto, které rozdělte na čtyři části.

1. K jedné z nich prosejte přes jemné sítko 10 gramů kakaového prášku a rukou jej do těsta důkladně zapracujte do sytě hnědé hmoty.

2. Do druhého přidejte pár kapek červeného barviva a 2 gramy kakaa a opět rukou dobře zpracujte na rudé těsto.

3. Ke třetímu těstu přidejte asi 1 čajovou lžičku čajového prášku matcha a vypracujte jemně zelenou hmotu.

4. Poslední část těsta nechte bez přídavku. Všechna čtyři těsta zformujte do koule, zabalte je do přilnavé potravinářské fólie a vložte je do lednice alespoň na 1 hodinu uležet.

Každé těsto vložte mezi dva kusy pečicího papíru a rozválejte ho na tenkou placku. Placky pak vložte na 30 minut do lednice.

2. KROK

Vykrájejte z těsta tvary

1. Z Bílého těsta po uležení vykrájejte 6 koleček a doprostřed poloviny z nich vykrojte hvězdičku. Do dalších 3 kroužků doprostřed vykrojte menší kolečko. Do zbytku těsta pak vykrájejte srdce a kroužek.

2. Do zeleného těsta vykrájejte 3 kolečka se srdcem uvnitř a 4 kolečka plná. Poté vykrojte 3 velké hvězdičky a 2 vroubkovaná kolečka.

3. Z hnědého těsta vykrájejte 3 kolečka s hvězdou uprostřed a 4 plná a ze zbytku vykrájejte pár vlnitých koleček.

4. Z rudého těsta vykrájejte 3 kolečka se srdcem ve středu a 4 plná. Ze zbylého těsta pak vykrájejte jednoduchá velká srdce.

Vykrájené středy vyjměte (můžete je upéct jako dětskou variantu cukroví) a tvary s pomocí pečicího papíru, na němž jste je zpracovávali, přeneste na plech. Pošlete je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 15 až 20 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby.

3. KROK

Upečené cukroví ozdobte

Rozpusťte bílou a tmavou čokoládu a naplňte je do zdobicích sáčků. Totéž udělejte také s jahodovým džemem. Poté si rozdělte cukroví podle barev a tvarů.

1. Jednoduché barevné sušenky bez vykrájených středů a bez vykrájených protikusů posypejte špetkou drcených pistácií a kešu oříšků.

2. Trochu čokolády vytlačte na celá červená kolečka, čokoládu rozetřete lžičkou a přitiskněte na ni kolečka se srdcem.

3. Na světlé sušenky vytvořte ozdobné cákance, doprostřed hvězdiček čokoládové puntíky a opět cukrátka ozdobte nadrcenými oříšky.

4. Zelená matcha kolečka se srdíčky slepte tmavou čokoládou.

5. Světlá a tmavá kolečka s hvězdičkami slepte jahodovým džemem.

Čokoládu a džem na cukroví nechte zaschnout, cukroví vyskládejte do krabice a nechte je do vánoc uležet.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů