Domácí vepřová roláda - postup přípravy
Domácí masové rolády jsou mezi kuchaři poměrně nepopulární záležitostí, neboť se rozšířila domněnka, že se jedná o na přípravu velice náročné pokrmy. Ve skutečnosti není nic vzdálenějšího pravdě. Dnes vám prozradíme recept na klasickou roládu ze dvou druhů masa, kterou připravíte z těch nejprostších surovin s naprosto minimálním úsilím. A když ji doplníte o bramborovou kaši, vaši strávníci nebudou šetřit chválou.
Ingredience
Vepřové maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Ostrým nožem ho nakrájejte na tenké plátky, zakryjte ho potravinářskou fólií či igelitovým sáčkem a z obou stran ho rozklepejte do tenkých plátů. Ty pak z obou stran osolte a opepřete podle chuti, případně můžete použít i další své oblíbené koření, které rukama důkladně zatlačte do povrchu masa a nechte ho 30 minut odpočívat v lednici.
Připravte si velký plát pečicího papíru, na který umístěte kořeněné plátky masa tak, aby se vzájemně asi centimetr překrývaly. Oloupejte stroužky česneku, prolisujte je a pastou natřete celý povrch masových plátů. Nakonec je posypejte ještě hořčičnými semínky.
Kuřecí maso omyjte a osušte a stejně jako vepřové jej paličkou jemně naklepejte. Položte pláty kuřete na plát vepřového a posypejte solí a pepřem. Poté s pomocí pečicího papíru pláty masa stočte do tenké roličky a zabalte ji do papíru, kterým jste ji rolovali. Nakonec pevným provázkem zavažte oba konce rolády a v pravidelných intervalech ji převažte i po celé její délce.
Takto připravenou roládu vložte na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia po dobu 1,5 hodiny.
Po dopečení roládu vytáhněte z trouby a umístěte na ni dřevěné prkénko, které opatrně zatižte nějakým vhodným závažím, které bude lisovat roládu po dobu kolem 4 hodin.
Nakonec můžete roládu rozbalit z papíru, nakrájejte na plátky o síle kolem jednoho centimetru a podávejte doplněnou o bramborovou kaši a nakládanou zeleninu nebo s jinou svou oblíbenou oblohou.
Dobrou chuť.