Španělské ptáčky s dušenou rýží - postup přípravy
Klasické „španěláky“ jsou téměř na vymření, neboť jsou pracné a kvůli hovězímu masu i o něco dražší. To ale nemění nic na tom, že jsou prostě dokonalé, proto není na škodu jim čas od času tu trochu práce věnovat a připravit je třeba podle osvědčeného receptu od paní Ladislavy Šatavové.
Na španělské ptáčky
Na dušenou rýži
Hovězí zadní nakrájejte na plátky, naklepejte je a po obou stranách posypejte solí a pepřem. Z jedné strany plátky natřete hořčicí a vyrovnejte na ně proužek natvrdo uvařeného vajíčka, kousek okurky, mrkve a anglické slaniny. Maso stočte do závitku a zajistěte ho nití.
V hrnci na sádle osmažte očištěnou a jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Na cibuli přidejte ptáčky a osmahněte je ze všech stran. Podlijte je vodou, osolte a opepřete, přidejte nakrájenou mrkev, okurku a slaninu a duste, dokud maso úplně nezměkne.
Nakonec vyjměte ptáčky z hrnce a omáčku zahustěte záklechtkou z hladké mouky a vody. Nechte provařit a vraťte závitky zpět do omáčky. Hotovou omáčku se španělským ptáčkem podávejte spolu s kopečkem dušené rýže.
Dušená rýže
Rýži třikrát propláchněte ve vodě a vsypte ji do hrnce. Přidejte sůl, nové koření, bobkový list a malou cibuli, do které zapíchejte hřebíčky. Přilijte asi 40 ml oleje, zalijte vodou tak, aby dosahovala asi 2 cm nad povrch rýže, a na mírném ohni duste za občasného promíchání doměkka. Pokud by se voda vsakovala více, můžete dle potřeby v průběhu vaření přilít trochu vroucí vody. Hotovou rýži promíchejte, nechte vyjít páru a podávejte.