Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Španělské ptáčky s dušenou rýží

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Španělské ptáčky s dušenou rýží - postup přípravy

Klasické „španěláky“ jsou téměř na vymření, neboť jsou pracné a kvůli hovězímu masu i o něco dražší. To ale nemění nic na tom, že jsou prostě dokonalé, proto není na škodu jim čas od času tu trochu práce věnovat a připravit je třeba podle osvědčeného receptu od paní Ladislavy Šatavové.

Ingredience pro:
1 porce

Na španělské ptáčky

Na dušenou rýži

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Hovězí zadní nakrájejte na plátky, naklepejte je a po obou stranách posypejte solí a pepřem. Z jedné strany plátky natřete hořčicí a vyrovnejte na ně proužek natvrdo uvařeného vajíčka, kousek okurky, mrkve a anglické slaniny. Maso stočte do závitku a zajistěte ho nití.

2. KROK

V hrnci na sádle osmažte očištěnou a jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Na cibuli přidejte ptáčky a osmahněte je ze všech stran. Podlijte je vodou, osolte a opepřete, přidejte nakrájenou mrkev, okurku a slaninu a duste, dokud maso úplně nezměkne.

3. KROK

Nakonec vyjměte ptáčky z hrnce a omáčku zahustěte záklechtkou z hladké mouky a vody. Nechte provařit a vraťte závitky zpět do omáčky. Hotovou omáčku se španělským ptáčkem podávejte spolu s kopečkem dušené rýže.

4. KROK

Dušená rýže

Rýži třikrát propláchněte ve vodě a vsypte ji do hrnce. Přidejte sůl, nové koření, bobkový list a malou cibuli, do které zapíchejte hřebíčky. Přilijte asi 40 ml oleje, zalijte vodou tak, aby dosahovala asi 2 cm nad povrch rýže, a na mírném ohni duste za občasného promíchání doměkka. Pokud by se voda vsakovala více, můžete dle potřeby v průběhu vaření přilít trochu vroucí vody. Hotovou rýži promíchejte, nechte vyjít páru a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů