Grilovací sezónu čeká ještě posledních pár týdnů. Pochutnat si na grilovaném jídle mohou i vegani. Přinášíme vám tipy, jak připravit chutné veganské pokrmy na grilu.
Veganství pomáhá i při hubnutí
Veganství je stylem života, při kterém se v jídelníčku neobjevuje žádná živočišná strava. Pokud vám na základě BMI kalkulačky vyšlo, že trpíte nadváhou či obezitou, je to i zdravá možnost, jak snížit svou tělesnou hmotnost. BMI index vám prozradí, zda je vaše tělesná hmotnost k výšce v normě či nikoliv. Pokud ne, vsadit můžete na ketodietu, nebo alespoň úpravu jídelníčku spolu s grilováním bez zbytečného tuku navíc.
Maso vyměňte za tofu a zeleninu
Grilování nemusí být pouze o přípravě masových pokrmů. Na jídle z rozpáleného grilu si pochutnají i vegani a vegetariáni. Pro ty, kdo odmítají jíst jakékoliv živočišné produkty, existuje nespočet chutných a jednoduchých receptů na gril. Ty k přípravě využívají různé alternativy masa.
Klasikou při grilování bez masa je příprava zeleniny. Kořením ochucená grilovaná zelenina se hodí nejen jako příloha. Vegani si na ní mohou pochutnat i jako na hlavním chodu. Vhodnou zeleninou ke grilování je oblíbená cuketa, lilek, brambory nebo paprika či kukuřice. Pochutnat si můžete i na grilovaných žampionech. Každý z těchto druhů zeleniny má svá specifika. Například brambory je před umístěním na gril vhodné povařit. Díky tomu jejich příprava nebude trvat tak dlouho.
Výhodou u grilování zeleniny je extrémně rychlá příprava. Zeleninu či žampiony stačí očistit a naložit do olivového oleje spolu se solí a oblíbeným kořením. Ani na grilu se zelenina neohřeje dlouho. K opečení z obou stran je potřeba pouze pár minut.
Ovoce přinese specifickou chuť
Nejenom zelenina, také ovoce je vhodné ke grilování. Do pár minut budete mít dozlatova opečené například jablko, hrušku, broskev nebo ananas. Tyto druhy ovoce lze dochutit skořicí a pro ještě sladší chuť dopředu naložit v medu. Med můžete přidat i poté, co již grilované ovoce servírujete na talíř.
Připravte veganské burgery i jiné alternativy masa
Abyste při grilování nebyli nuceni jíst pouze zeleninu, využijte různé alternativy masa. Koupit můžete již předem připravené veganské burgery z luštěnin. Připravit si můžete i marinované tofu či tempeh. Milovníci uzené chuti mohou sáhnout po rostlinné variantě párků nebo pikantních klobáskách.
Zeleninu i náhražky masa lze namáčet do veganského dresinku. Domácí dip bez živočišných produktů lze připravit z rostlinného jogurtu. Do něj stačí přisypat oblíbené koření nebo čerstvé bylinky. Takto můžete připravit například česnekový, pikantní či bylinný dip. Ten se skvěle hodí ke grilované zelenině i nemasu.