Špagety všichni milují a zabydlely se ve všech domácích kuchyních. Naučte se odměřit správnou porci špaget na jednoho jedlíka tak, aby byl spokojený.
Špagety jsou velmi snadné na přípravu a hodí se k širokému spektru omáček, mas a stylů úprav. Díky tomu patří k celosvětově nejoblíbenějším druhům potravin. Co ale dělá všem hospodyňkám a domácím kuchařům těžkou hlavu, je, jak odměřit jejich správné množství na porci. Obvykle jich uvaří buďto příliš moc, anebo naopak málo. Existuje však několik triků, jak si s touto ošemetnou otázkou poradit.
Porce špaget podle mince
Podle oficiálních zdrojů jedné správně velké porci špaget odpovídá množství zhruba o váze 80 gramů v suché a 100 gramů ve vařené formě. Pokud nechcete špagety složitě před přípravou vážit, existuje několik triků, jak toto množství odhadnout.
V hlubinách internetu se objevil krásný trik, s jehož pomocí odměříte velikost porce špaget s jedinou mincí, v českém prostředí ideálně dvoukoruna. Jednoduše vezměte do pěsti suché špagety a zaplňte jimi prostor celé plochy mince. Toto množství odpovídá uvedenému množství těstovin. Postup opakujte podle počtu strávníků, které je třeba nakrmit.
Z hygienických důvodů minci buďto předem sterilizujte horkou vodou, anebo se špagetami nedotýkejte jejího povrchu. Druhou možností je vložit svazek špaget do hrdla plastové láhve na vodu, jejíž průměr rovněž odpovídá předepsaným hodnotám.
Vyberte si kvalitní špagety
Pokud má vaše jídlo se špagetami plně uspokojit chutě a představy vašich náročných strávníků, je třeba vybírat je v přiměřené kvalitě, díky kterým bude pokrm chutný, kvalitní a zdravý. Správné a kvalitní špagety by měly být vyrobeny výhradně z mouky z tvrdé pšenice 1. jakosti, měly by obsahovat alespoň 11 gramů bílkovin a jejich povrch by měl mít nažloutlý odstín se sklovitými okraji.
V každém případě mějte na paměti, že špagety nejsou potravinou určenou k dodatečnému ohřívání. Abyste zachovali vašemu pokrmu se špagetami co nejvíce chuti a nepřipravili se o výjimečný zážitek z jídla, vařte vždy porci přiměřenou počtu strávníků. Při dodatečném ohřívání se nudle vysušují, tvrdnou a ztrácí chuť. A to je potom veliká škoda.