Správné uložení masa do lednice zabrání jeho předčasnému zkažení: Čím níže je v ní uskladněno, tím lépe

Dlouhé skladování masa v lednici vždy představuje riziko. Jestliže však není vyhnutí, s pomocí několika zásad můžete jeho trvanlivost zásadně prodloužit.

Maso koupené v supermarketu je nejlepší zpracovat ihned a bez čekání. Pokud se to ale nepodaří a vy jste nuceni jej uložit do lednice, vystavujete se riziku jeho brzké zkázy a znehodnocení. Při dodržení několika základních pravidel je ale přeci jenom možné trvanlivost masa uloženého v lednici poněkud prodloužit bez ztráty jeho kvality, a to až o několik dnů, potvrzuje lékařka Natalie Butler.




Balení masa je při skladování základ

Špatně zabalené maso se i v lednici může zkazit už po několika hodinách skladování. Mnoho lidí se domnívá, že balení, v němž si maso přinesli z obchodu, je dostačující. To však zdaleka není pravda. Pokud maso po příchodu domů přebalíte správně, můžete jeho trvanlivost v lednici prodloužit o 3 až 5 dnů oproti původnímu balení.

iZdroj: Pixabay

Nejvhodnějším prostředkem k zabalení masa za účelem jeho skladování v lednici je speciální přilnavá potravinářská fólie nebo sáčky, které jsou neprodyšné a antibakteriální. Naopak nevhodné jsou klasické igelitové sáčky, které jsou pórezní, proniká skrze ně vzduch i vlhkost a mají na svědomí rychlou zkázu masa.

Uložte maso v lednici na správné místo

Když už máte maso zabalené, polovina úspěchu je zaručena. Druhým faktorem, který však hraje důležitou roli, je místo v lednici, kam jej uložíte. To totiž není lhostejné. Moderní lednice už mívají speciální přihrádku určenou pro skladování masa, která se nachází v její spodní části.

Má to svůj důvod, právě zde se drží teplota okolo 0 °C, což je ideální pro rychle se kazící potraviny, jako je zelenina nebo právě maso. Pokud speciální přihrádku v lednici nemáte, zkrátka maso uložte do jednoho z regálů na uložení zeleniny, a to co nejdále vzadu, kde bude vystaveno nejmenšímu kolísání teplot.

iZdroj: iStock

Nevhodné je naopak uložení masa ve vyšších patrech, nebo dokonce ve dveřích lednice. Tam teplota nejvíce kolísá a snadno tím dojde ke zkrácení trvanlivosti uložených potravin, včetně masa. Pokud je to možné, umístěte maso co nejblíže k zóně chlazení.

Jak dlouho vydrží maso v lednici

I to nejlépe zabalené a uložené maso v lednici nevydrží věčně, a tak je dobré hledět na jeho brzké zpracování. V délce skladování hraje důležitou roli také druh masa. S jak dlouhou trvanlivostí masa můžete počítat?

  • vepřové a hovězí maso – 3 až 5 dnů,
  • ryby – 1 až 2 dny
  • kuře a jiná drůbež – 1 až 2 dny

I tyto údaje jsou ale pouze orientační, a je třeba před konzumací maso pečlivě zkontrolovat a pakliže vykazuje známky zkázy, bez milosti jej vyhoďte.

iZdroj: Pixabay

Zkažené maso odhalíte po čichu

Pokud si před vařením nejste jistí, zda maso, které jste uložili v lednici, je stále zdravé a použitelné, stačí si jej důkladně prohlédnout, ohmatat a očichat.

  • Vůně: Čerstvé maso nevydává téměř žádnou vůni ani zápach. Pokud při očichání cítíte něco, co vás zaujalo, pravděpodobně už jeho kvalita není úplně prvotřídní.
  • Barva: Nezkažené maso má růžovou až načervenalou barvu (v závislosti na druhu), pakliže se však vyskytne jakákoliv jiná barva, ať už šedavá, nahnědlá či nazelenalá, měli byste maso vyhodit.
  • Konzistence: Dobré maso je na omak pevné, pružné a jen jemně vlhké. Pokud je při zatlačení prstem velmi měkké a na povrchu slizké až lepkavé, ani nad jeho konzumací neuvažujte a rovnou se ho zbavte.

Zdroje: Autorský článek, AbcZdrowie, Healthline

Co děláte pro to, aby se maso zbytečně nezkazilo?