Pečené cuketové řízečky se sýrem a dipem - postup přípravy
Jednou za čas je dobré vsadit na bezmasý oběd, zvláště, když je chutný jako tyto cuketové řízečky se sýrem a jednoduchým dipem. I vzhledem ke stále rostoucím cenám masa není na škodu pro jednou udělat změnu.
Cuketové řízečky
Dip
Cuketu nastrouhejte nahrubo, dejte ji do mísy, přidejte k ní sůl, důkladně ji promíchejte a nechejte ji odležet na deset minut. Brambory oloupejte, omyjte od škrobu, nastrouhejte je nahrubo, dejte je do mísy, přidejte k nim sůl, ručně je promíchejte a taktéž je nechejte na deset minut odležet. Po deseti minutách z cukety vymačkejte veškerou šťávu a přemístěte ji do čisté mísy.
Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo a nasypejte ho do mísy k cuketě. Z odleželých brambor vymačkejte šťávu a přidejte je do mísy k cuketě. Do menší mističky rozklepněte obě vejce a dejte je do mísy s těstem. Následně ještě dodejte hladkou mouku, strouhanku, rostlinný olej a mletý černý pepř. Čerstvý kopr nasekejte nadrobno a přidejte ho do mísy.
Nakonec už těsto jen dochuťte sušeným tymiánem, mletým bílým pepřem, kmínem, mletou sladkou paprikou a chilli kořením. Důkladně těsto promíchejte tak, aby se všechny ingredience propojily. Nachystejte si plech vyložený pečicím papírem a ručně z těsta vytvarujte řízečky. Ty položte s dostatečnými rozestupy na vyložený plech a dejte ho do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Pečte řízečky po dobu 15 minut, vytáhněte je z trouby, otočte je na druhou stranu a pečte je dalších 15 minut. Mezitím můžete udělat dip. Do menší mističky dejte řecký bílý jogurt, čerstvě nasekaný kopr, prolisujte do ní česnek a dochuťte ho solí a mletým černým pepřem. Důkladně dip promíchejte a podávejte ho s dopečenými řízečky. Dobrou chuť!