Rychlá polévka z červené čočky - postup přípravy
Čočková polévka je skvělá a navíc zdravá, někteří lidé se jí ale vyhýbají v domnění, že je její příprava zdlouhavá. Tento recept na polévku z červené čočky vás ale přesvědčí o tom, že opak je pravdou.
Ingredience
Slaninu nakrájejte na úzké proužky a totéž udělejte také s párky. Obojí vsypte do hrnce a zvolna zahřívejte, dokud slanina nepustí tuk. Mezitím nasekejte očištěnou cibuli najemno a přihoďte ji do tuku vysmaženého ze slaniny. Nechte cibuli zesklovatět a přidejte na kostičky pokrájenou mrkev. Za občasného míchání zeleninu chvíli společně restujte. Nakonec přidejte dva jemně pokrájené řapíky celeru.
Brambory oloupejte a nakrájejte je na drobné kostičky, které přihoďte do hrnce k ostatním ingrediencím. Vše dochuťte prolisovanými či jemně nastrouhanými stroužky česneku, přisypejte červenou čočku a vše zalijte vodou nebo vývarem. Promíchejte a polévku přiveďte k varu.
Během vaření sbírejte z hladiny polévky vysráženou pěnu. Přisypejte sůl, mletý černý pepř, cukr a přihoďte jeden či dva bobkové listy. Polévku přiklopte pokličkou a nechte ji vařit, dokud brambory a zelenina úplně nezměknou.
Nakonec jemně nasekejte petrželku, přihoďte ji do hrnce a vraťte zpátky pokličku. Oheň už ale vypněte a nechte bylinku jen jemně spařit a rozvonět. V tu chvíli polévku můžete rozdělit do talířů a ihned podávat.