Šlehačková roláda bez mouky - postup přípravy
Tento recept na šlehačkovou roládu bez mouky od paní Ivany Dunové je velmi snadný a výsledek je přitom neskutečně uspokojivý. Pokud budete mít náladu na experimentování, můžete ji ozvláštnit různým ovocem, polevami či zdobením.
Ingredience
Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do pevné pěny a v průběhu šlehání postupně přisypávejte cukr. Když získáte tuhý sníh, zašlehejte do něj žloutky a dvě lžíce kakaa. Výsledné těsto rozetřete na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 220 °C péct necelých 10 minut, dokud nezíská pevnou, ale pružnou texturu.
Po upečení korpus posypejte po celém povrchu vanilkovým cukrem a nechte ho vychladnout, aniž byste ho předem stáčeli. Vyšlehejte plnotučnou smetanu (pokud chcete, můžete ji trochu osladit, ale není to potřeba), korpus položte na kus alobalu a rozetřete na něj rovnoměrnou vrstvu vyšlehané šlehačky.
S pomocí alobalu stočte korpus do rolády, alobal zajistěte, aby se roláda nerozbalovala a vložte ji do lednice alespoň na 1 až 2 hodiny do lednice vychladit. Poté roládu už jen nakrájejte na proužky a podávejte.