Hrnkový dvoubarevný litý koláč - postup přípravy
Pokud nevíte, jaký dezert o víkendu upéct ke kávě, vyzkoušejte snadný a rychlý recept na hrnkový dvoubarevný litý koláč. Podávat ho můžete samotný nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Na litý koláč
Na polevu
Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte do nich cukr a změklé máslo. Směs vyšlehejte do lehce nadýchané pěny. Poté do ní přisypte hladkou mouku.
Mouku zalijte mlékem a směs opět pečlivě vyšlehejte. Poté do těsta přisypte kypřicí prášek a pomocí metličky ho pomalu vmíchejte.
Polovinu těsta přelijte do jiné mísy a vmíchejte do něj kakaový prášek. Do druhého těsta vmíchejte vanilkový cukr. Formu o velikosti 31x21x6 cm pečlivě vymažte máslem.
Dno formy vyložte pečicím papírem. Poté do jejího středu nalívejte střídavě vanilkové a kakaové těsto.
Koláč vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte ho, dokud nebude korpus zcela upečený. Přibližně 30 minut. Před koncem pečení zapíchněte do středu těsta špejli. Pokud bude po vytažení čistá, koláč vyjměte.
Do mísy nalámejte bílou čokoládu a zalijte ji smetanou na vaření. Následně ji vložte na 45 sekund do mikrovlnné trouby.
Do horkého koláče udělejte koncem tenké vařečky důlky, zalijte ho rozpuštěnou čokoládou a pomocí stěrky ji rozprostřete po celé ploše.
Nakonec koláč posypte nastrouhanou tmavou čokoládou a opět ji rozetřete pomocí stěrky. Nechte ho vychladnout, nakrájejte ho na kousky a servírujte ho.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: schnelle gerichte