Nadýchané donuty - postup přípravy
Domácí donuty nejsou jenom nesplnitelný sen. Takové měkké a nadýchané sladké dobroty si můžete upéct snadno i sami doma a mít tak kdykoliv na dosah chutnou a voňavou snídani či svačinu. Abyste zvládli upéct tyhle načervenalé a křupavé koblížky, nemusíte být ani mistr pekař. Zvládne to i začátečník a navíc k tomu stačí jen pár základních surovin. Pojďte se podívat, jak snadné to je.
Ingredience
Do hlubší misky si nalijte mléko a teplou vodu. Přidejte suché droždí a cukr. Zamíchejte a zakryjte misku kouskem ubrousku a nechte na teplém místě stát 15 minut, aby se aktivovaly kvasinky. Že se to podařilo, poznáte podle toho, že se na povrchu směsi začnou tvořit bublinky.
V parní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo. Nechte ho mírně vychladnout. Do mísy k máslu rozklepněte dvě vajíčka a můžete přisypat i vanilkový cukr. Metličkou všechny tři přísady dobře rozmíchejte. Ke směsi přilijte kvásek a znovu zamíchejte.
Postupně přisypávejte za stálého míchání i polohrubou mouku do té doby, než zvládnete zadělat měkké, ale pevné a hladké těsto. Hněťte těsto, dokud nepřestane lepit na stěny. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu.
Po uplynutí hodiny vyklopte opatrně těsto na pomoučněný vál, znovu ho trochu prohněťte a vyválejte z něho placku o síle zhruba 1 centimetr.
Kulatým vykrajovátkem vykrajujte z těsta kroužky, a pokud chcete, můžete vykrojit i středová menší.
Na kamna postavte pánev s větší vrstvou oleje, který rozpalte a smažte v něm vykrájené koblihy dozlatova. Když jsou opečené dozlatova, přendejte je z pánve na tác vyložený papírovými utěrkami a nechte odsát přebytečný tuk ze smažení. Nakonec vyrovnejte koblihy na talíř a zasypejte je moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.