Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bábovka z rajčatové šťávy, která bude hitem každého pohoštění

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Bábovka z rajčatové šťávy, která bude hitem každého pohoštění - postup přípravy

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak společně propojit chuť na sladké se zdravou stravou, aniž by výsledek nebyl doslova nejedlý? Pokud ano, skvělou inspirací vám může být tento jednoduchý recept na bábovku z rajčatové šťávy, která je chutná a zdravá zároveň. Navíc je její příprava skutku snadná a rychlá, takže potěší i začátečníky nebo ty, kteří na přípravu pokrmů nemají příliš mnoho času.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Celý postup přípravy je jednoduchý a rozdělený do několika základních kroků. Prvním z nich je smíchání mouky s rajčatovou šťávou, olejem, cukrem a solí. Promixujte pomocí ručního mixéru a vytvořte hustou směs bez hrudek. Poté přidejte také citronovou šťávu, vanilkový cukr, jedlou sodu a kypřící prášek. Výsledné těsto by také mělo být vláčné a nadýchané.




Dalším krokem je vmíchání  citronové kůry, ořechů a sušeného ovoce do těsta a následuje další řádné promíchání. Ořechy i ovoce je zcela libovolné a můžete jednoduše zvolit to, které máte nejraději. Když máte poté těsto hotové, můžete se pustit do dalšího kroku, kterým je příprava formy na pečení. Tu pouze vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou a máte hotovo.

Do připravené formy poté vložte skleněný pohár, který bude v prostředku sloužit pro otvor v bábovce, který je pro tento druh zákusku zcela typický. Pokud však máte formu přímo určenou na bábovky, můžete pohár vynechat.

Poté do formy, ať už s pohárem nebo bez, nalijte připravené těsto a celou formu vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Tam pak pečte přibližně 30–35 minut podle potřeby. Zda je bábovka hotová, můžete jednoduše zkusit pomocí špejle nebo párátka. Pokud na ní zůstane zbytek lepkavého těsta, nechte ještě dopéct, pokud je špejle hladká, můžete bábovku z trouby vyndat. Nakonec nechte pouze vychládnout a poté bábovku rozkrájejte a můžete podávat.

Náš tip: Bábovka má díky rajčatové šťávě výraznou oranžovou barvu, takže ji můžete libovolně dozdobit a použít jako pohoštění pro halloweenskou party. Také je však velmi chutná s přelivem z bílé čokolády nebo s vanilkovou zmrzlinou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů