Máslový koláč se smetanovou náplní - postup přípravy
Je více než jasné, že babičky jsou jedny z nejzkušenějších kuchařek a pekařek. Proto se nyní můžete inspirovat velmi jednoduchým babičkovským receptem na máslový koláč se smetanovou náplní. Potěší vás nejen k snídani, ale třeba i na svačinu do práce.
Těsto
Náplň
Nejprve si do velké mísy prosejte hladkou mouku. Poté k ní přidejte moučkový cukr, sůl, mléko, změklé máslo, vejce a vypracujte rukama hladké a vláčné těsto polotuhé konzistence. To zabalte do potravinové fólie a dejte chladit do lednice na půl hodiny.
Příprava smetanové náplně, kompletace koláče a jeho pečení
Po půl hodině vyjměte těsto z lednice a rozdělte jej na dvě stejně velké poloviny. Z každé z nich vyválejte plát a ten ořízněte na obdélník nožem. Jeden plát vložte do plechu s pečícím papírem o rozměrech asi 30 x 20 cm. Následně se pusťte do přípravy náplně. V hrnci si zahřejte mléko a rozmíchejte v něm vanilkové pudinky, krupicový cukr a vařte do zhoustnutí (nezapomeňte míchat).
Hotový pudink nechte pár minut zchladnout a posléze jej vyšlehejte spolu se zakysanou smetanou, citronovou kůrou a citronovou šťávou v homogenní hmotu. Tu naneste na plát těsta v plechu, přikryjte druhým plátem a dejte péct do trouby na 60 minut při teplotě 170 °C.
Servírování máslového koláče se smetanovou náplní
Upečený koláč vyjměte z trouby, posypte moučkovým cukrem a podávejte po vychladnutí třeba s šálkem čaje, kávy nebo s kakaem a mlékem. Přejeme dobrou chuť.