Nepečená roláda z piškotů a krému z mascarpone - postup přípravy
Nepečené dezerty jsou oblíbené jak mezi domácími kuchařkami, tak i mezi strávníky. Bývají plné nadýchaného smetanového krému, lahodných sušenek a čerstvého ovoce. Přesně taková je i roláda, jejíž výrobu se vám dnes chystáme představit. Je rychlá, snadná, rychlá a nenáročná na suroviny. Stačí pár minut přípravy a báječný dezert je na světě.
Ingredience
Mascarpone vyklopte do hluboké misky a přidejte moučkový cukr. Elektrickým šlehačem či mixérem obě suroviny smíchejte a šlehejte tak dlouho, dokud se cukr se smetanovým sýrem nespojí a nezískáte našlehaný krém.
V jiné misce vyšlehejte plnotučnou smetanu do pevné pěny, která při vytažení metliček zanechává pevné špičky. Hotovou šlehačku pak špachtlí jemně vmíchejte k oslazenému a napěněnému mascarpone. Výsledkem by měla být jednolitá, hladká hmota. Dvě třetiny z ní pak naplňte do cukrářského sáčku.
Na pracovní plochu si rozprostřete velký obdélník z potravinářské fólie nebo z pečicího papíru. K ruce si vezměte misku nebo sklenici plnou mléka. Na obdélník pak vyskládejte piškoty po sedmi kusech ve dvou řadách, přičemž každý piškot před položením namočte do mléka.
Z cukrářského sáčku vymačkejte smetanový krém na piškotový obdélník tak, že tahy půjdou kolmo k piškotům. Pokud se vám práce se zdobicím sáčkem nedaří, můžete krém ještě rovnoměrně rozprostřít špachtlí.
Jahody umyjte, odstopkujte a osušte a pokrájejte je na poloviny, případně na čtvrtiny a rozložte je do řady na piškoty asi ve třetině připraveného obdélníku. Na jahody nastříkejte trochu smetanového krému.
Piškoty s krémem pak stočte kolem jahodového středu do pevné role a zabalte ji do obdélníku z potravinářské fólie či pečicího papíru.
Hotovou roládu vložte do trouby asi na 2 hodiny, aby piškoty natáhly vlhkost a změkly a všechny příchuti se náležitě rozležely.
Po dvou hodinách vyndejte roládu z lednice, sundejte z ní fólii a celý povrch pomažte odloženou třetinou smetanového krému, jehož povrch zasypejte strouhanou čokoládou či čokoládovými vločkami a vyskládejte řadu podélně rozpůlených jahod a případně i lístky máty. Vraťte zpátky do lednice na další hodinu a pak už můžete dobrotu podávat.
Dobrou chuť.