Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlý dort se sušenkovým korpusem a vrstvou smetanového sýra

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Rychlý dort se sušenkovým korpusem a vrstvou smetanového sýra - postup přípravy

Nádherný dort se smetanovým sýrem mascarpone je sypaný praženými mandlovými lupínky a usazený je na korpusu z mletých sušenek a sekaných ořechů. Je tak lahodný, že se vám o tom ani nesnilo, a přitom není náročný na přípravu ani ingredience. Upečte si tuhle dokonalou dobrotu a nechte se unášet její pohádkovou chutí.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Vlašské ořechy rozdrťte na hrubé kousky, vložte je do mixéru a rozmixujte na polohrubý prach. Totéž pak proveďte i s máslovými sušenkami. Vložte ořechy spolu se sušenkami do misky, přelijte je rozpuštěným máslem a promíchejte. Přidejte hnědý cukr a pokračujte v míchání, dokud nezískáte vlhkou a tvárnou hmotu.

2. KROK

Tu vložte do obdélníkového plechu s odnímatelnými bočnicemi o velikosti 20 x 30 cm, jehož dno předem pokryjte pečicím papírem. Hmotu na dno formy důkladně upěchujte rukama, čímž vytvoříte jednotný korpus. Ten vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte ho asi 10 minut. Mezitím na suché pánvi opražte mandlové lupínky dozlatova. Hotový korpus vyndejte z trouby, ale nechte ho ve formě chladnout.

3. KROK

Připravte si smetanovou náplň. Do hluboké mísy nalijte smetanu a elektrickým šlehačem ji vyšlehejte do velmi tuhé pěny, která bude sama držet v misce, i když ji převrátíte vzhůru nohama. Během šlehání pak přidávejte ke smetaně také ztužovač šlehačky a také vanilkový a moučkový cukr.

4. KROK

Poté přidejte mascarpone, tvaroh a strouhanou citrónovou kůru a pokračujte ve šlehání na nejnižší obrátky, dokud nezískáte krémovou konzistenci. Krém pak přeneste na vychlazený korpus a stěrkou ho rovnoměrně uhlaďte do souvislé a rovnoměrné vrstvy. Povrch dortu posypejte praženými mandlovými lupínky a poté dort vložte na 3 až 4 hodiny do lednice. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů