Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vakuové mražení rajčat

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut

Vakuové mražení rajčat - postup přípravy

Jestliže máte zahrádku plnou rajčat a teď přemýšlíte, jak ty červené potvůrky uchovat i na horší časy, máme pro vás bezvadný tip. Stačí je totiž nechat zamrazit celá v kuse, tak jak jsou.

Ingredience pro:
1 porce

Budete potřebovat

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Bohatá úroda rajčat je snem každého zahrádkáře, ale často také noční můrou kuchařky, která musí vymyslet, jak je co nejefektivněji uchovat na dobu, kdy už neporostou. Pro ty, kteří disponují velkým mrazákem, je odpověď nasnadě. Prostě je nechte zmrazit. Po rozmrazení jsou rajčata jako čerstvá a jsou velmi vhodná pro přípravu hlavních chodů, polévek, a dokonce i salátů, na pizzu či jako dekorace různých pokrmů.

2. KROK

Připravte si rajčata, která důkladně omyjte a ještě důkladněji osušte. Vyskládejte je do igelitových sáčků jen po pár kusech, aby ležela hezky vedle sebe a nepřekrývala se navzájem. Do sáčku vložte brčko, co nejtěsněji zatočte vstup do sáčku a vysajte z něj veškerý vzduch. Poté balení pevně uzavřete a zauzlujte. Takto připravené balíčky s rajčaty vložte do mrazáku a nechte ho dělat svou práci.

3. KROK

Při následném použití nechte rajčata jen mírně povolit a nožem je nakrájejte na požadované kousky. Díky zamrazení to jde často snáz než s čerstvými kusy. Pokud chcete rajčata použít do studených salátů, nechte je samovolně rozmrazit. Jestliže se chystáte je použít do omáček, polévek a dalších pokrmů, bez obav je přihoďte ještě částečně zamrazená a nechte je rozpustit až tepelnou úpravou. Na jejich chuti to nic nezmění a snáze se ve výsledném pokrmu rozplynou.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů