Domácí „banánky“ z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a polevou - postup přípravy
Banánky či spíše éclairy jsou známým zákuskem mnoha cukráren. Skvěle chutnají a málokdo tuší, že jejich příprava není nijak složitá. Z pár ingrediencí může i v domácích podmínkách vzniknout lahůdka, nejenom ke kávě.
Těsto
Vanilkový krém
Poleva
Tím hlavním na tomto zákusku je odpalované těsto. Jeho zajímavostí je postup přípravy. Základem je voda, která se přivede k varu. Poté se v ní začnou rozpouštět jednotlivé ingredience, a to máslo, moučkový cukr a špetka soli. Po promíchání se přidá mouka a těsto se míchá do podoby kaše – tzv. odpaluje. Pak se hmota odstaví ze sporáku a následně se do ní vmíchávají postupně vejce. Cílem je vytvořit, pokud možno hladké a také dostatečně homogenní těsto.
Z těsta se následně pomocí lžíce vytvoří populární banánky. Ty mají klasický známý tvar. Ne vždy je ale nutné držet se jenom tohoto tvaru. Vytvarované banánky se následně pokládají jeden vedle druhého na plech vyložený pečicím papírem. Když je plný, může se vložit do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Takto se pečou do doby, dokud nemají zlatavou barvu.
Během pečení je možné připravit si vanilkový krém. Základem jsou vejce, která se vyšlehají společně s cukrem v homogenní hmotu. K vejcím a cukru se následně přidávají další ingredience, a to mléko, mouka a také vanilkový cukr. Vše se důkladně provaří, aby směs zhoustla a nebyla cítit chuť mouky. Poté se krém stejně jako banánky nechají stydnout, nejlépe při pokojové teplotě.
Na závěr následuje plnění banánků. Ty se podélně rozříznou a nanese se do nich v dostatečné míře vanilkový krém. Na závěr už se jenom připraví poleva z rozpuštěné čokolády, másla, vody, oleje a kakaa. Homogenní směs se poté nalévá na každý banánek. Ty už čeká pouze dostatečně dlouhé tuhnutí v lednici a poté jsou připraveny ke konzumaci. A chutnají podobně, jako ty oblíbené z cukráren. V tomto případě jsou ale domácí a vyjít mohou i na zlomek ceny.