Milovníci rozpustné kávy určitě ocení několik tipů, jak udělat jejich milovaný nápoj ještě lepší než obvykle. Není na tom nic složitého nebo zdlouhavého.
I na přípravě něčeho tak jednoduchého, jako je instantní káva ze sáčku, se dá nadělat několik chyb, které výsledný dojem z hotového nápoje nenávratně pokazí. Jak si vychutnat veškerý potenciál, který instantní káva nabízí, a nepokazit nic hned při jejím vaření? Pokud se budete řídit několika radami, bude vaše káva lepší než z kávovaru.
Instantní káva se nezalívá vařící vodou
Chuť instantní kávy se nenávratně změní, pokud ji zalijete vroucí vodou. Vysvětlení je jednoduché. Rozpustná káva je vyrobená za příměsi různých chemických látek, které dodávají kávě jemnost, chuť i vůni. V kontaktu s vodou nad 90 °C se tato chemie uvolňuje v mnohem větší míře a káva tak dostává obávanou chemickou příchuť.
Vařící vodě se ve spojení s instantní kávou proto raději vyhněte. Stačí nechat víko od konvice chvilku otevřené a kávu zalít vodou o menší teplotě, než je 90 °C. A jako bonus bude vaše káva rychleji vychladlá, a proto dříve pitelná.
Zkuste kávu zalévat postupně
Odborníci na instantní kávu pak mají také svůj vlastní trik na zalévání kávy, díky kterému je káva mnohem lahodnější a chutnější. Kávu jednoduše nasypte do šálku a přidejte k ní cukr. Pak přilejte vodu, ale ne až po okraj hrníčku. Stačí jen kapka, ve které rozmíchejte kávu v prášku spolu s cukrem.
Směs důkladně promíchejte, čímž vytvoříte homogenní hmotu, kterou vyšlehejte do hladké pěny. Teprve poté pěnu zalijte zbytkem vody a pochutnejte si na kávě, která nejen vypadá, ale i chutná jako právě uvařená v kavárně za rohem.
Do kávy nepatří studené mléko
Pokud patříte mezi milovníky kávy s mlékem, tak určitě vyzkoušejte do kávy místo studeného mléka nalít mléko teplé. Ohřáté mléko skvěle doplní chuť i vůni kávy. Zkuste si udělat trochu času a svojí ranní kávu tak trochu vylepšit. Budete chutí určitě mile překvapeni, tolik času to nezabere a za větší požitek z kávy vám to rozhodně stojí.